Kommunrankningen 2016
Kommunrankningen 2016

Kommunrankningen 2016

Publicerat 21 oktober 2016

Relaterade dokument

U U ngas alkoholkonsumtion sjunker och förebyggande arbete tros vara en av orsakerna. För femte året i rad har Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, undersökt kommunernas förebyggande arbete och satsningar på ungas fritid. Trots en förbättring sedan 2012 är fortfarande över hälften av kommunerna underkända.

“En bra fritid för unga har många positiva effekter. Det handlar om saker som personlig utveckling, nätverksbyggande inför framtiden och inte minst om vänskap och kärlek”.

– Eric Tegnander, Ordförande UNF

254 av Sveriges 290 kommuner har deltagit i undersökningen. I undersökningen har de svarat på frågor om ungas inflytande, nyktra mötesplatser, samarbete med föreningsliv och förebyggande arbete vid högtider.

Kommunerna har fått ett poäng mellan ett och fem. De godkänns när de får ett medelvärde på minst tre poäng av fem. Totalt är 116 kommuner (46 %) godkända, av dem är tretton kommuner (5 %) väl godkända med minst fyra poäng av fem möjliga. 125 kommuner (54 %) är underkända och har under tre poäng. 2015 var färre kommuner godkända (44 %), men fler av dem fick väl godkänt (9 %).

Kommunerna med högst snitt

 1. 4,7 – Ludvika
 2. 4,6 – Umeå
 3. 4,4 – Örebro
 4. 4,4 – Landskrona
 5. 4,3 – Västerås
 6. 4,3 – Borås

Kommunerna med lägst snitt

 1. 0,9 – Ragunda
 2. 1,1 – Torsås
 3. 1,2 – Aneby
 4. 1,3 – Smedjebacken
 5. 1,3 – Lessebo
 6. 1,3 – Munkfors

Nästan alla kommuner erbjuder nyktra och kostnadsfria nyktra mötesplatser som fritidsgårdar, ungdomshus och liknande. Däremot är bara hälften av dem öppna på helgkvällar. Kommunerna gör generellt många satsningar vid högtider men gör få satsningar för att unga ska få ta del av ett föreningsliv fritt från droger. Trots en förbättring i kommuners arbete med ungas inflytande är det fortfarande det område som kommunerna brister mest i.

UNF:s rekommendationer för en bättre fritid till unga

 1. Se till att det finns fritidgårdar öppna sent på kvällar och under helger.
 2. Ge unga reellt inflytande över sin egen fritid.
 3. Satsa på extra tillsyn av alkohollagen under alkoholtäta helger för att begränsa minderårigas möjlighet att få tag i alkohol.
 4. Gör en rejäl översyn av ungas uteliv och lova unga en lägstanivå i alla kommuner.

“Vi har alla varit unga och kan säkert se vilken roll fritiden spelat eller inte spelat i våra liv. Tänk på det. Hjälp oss unga att skapa en bra framtid. Hjälp oss unga att skapa en bra fritid.”

– Eric Tegnander, Ordförande UNF

Läs allt material i undersökningen i excel-filen nedan. I den kan du se en topplista med alla kommuners resultat, se vilka satsningar som används i flest kommuner och även se vad varje kommun har svarat i de länsspecifika flikarna. Ta också del av vår rapport som sammanfattar resultaten och berättar mer om varför UNF tycker att kommunerna bör satsa mer på unga.

LÄS HELA RAPPORTEN

DJUPDYK

För mer information om undersökningen kontakta:

Förbundskassör Malin Andersson 070 391 27 01, malin.a@unf.se

För uttalanden om resultaten kontakta:

Förbundsordförande Eric Tegnander 0733 83 83 59, eric.tegnander@unf.se

För pressbilder på Eric Tegnander besök unf.se/press

Det har blivit fel kontaktuppgifter i flertalet pressutskick.
För rätt kontaktuppgifter till din lokala talesperson,
Kolla i den här listan

Relaterade dokument