Drar ner byxorna på patriarkatet
Drar ner byxorna på patriarkatet
Motdrag

Drar ner byxorna på patriarkatet

Publicerat 19 maj 2017

Handbollsstjärnan Linnéa Claeson tröttnade på att bli sexuellt trakasserad av män på nätet och startade Instagramkontot Assholesonline.

Namn: Linnéa Claeson
Ålder: 25 år.
Aktuell: Driver Instagramkontot Assholesonline där hon postar sina humoristiska svar på sexuella kränkningar från män på nätet.
Övrigt: Linnéa spelar handboll på elitnivå. Hon har vunnit två VM-guld. Ett med ungdomslandslaget och ett med juniorlandslaget. Linnéa pluggar till jurist och driver flera ideella organisationer. Hon är också ute och föreläser om näthat och jämställdhet.

Varför startade du Instagramkontot Assholesonline?

– Jag ville medvetandegöra näthat och sexuella kränkningar online. Jag ville skapa en plattform för att kunna prata om det. Något så vanligt borde vi ta upp mer i debatten i media.

Du får meddelanden med bilder på kön, våldtäktshot och kommentarer om din kropp från främmande män både till vardags och särskilt efter handbollsmatcher. Hur ofta får du det?
– Varje dag.

När började det här?
– Direkt när jag började hänga på nätet. När jag var elva år. På MSN. Det var äldre män som till exempel runkade i webcam. Jag tyckte att det var obehagligt men det var ändå ingen stor grej. Det hände mig och mina tjejkompisar ofta. Det är så normaliserat att man inte reagerar. Men nu har jag tröttnat på att ignorera och vill slå tillbaka. Jag vill jobba med problemet och inte bara sopa det under mattan.

Vilka män är det som kontaktar dig?

– Vem som helst. Det finns inte en urtyp. Det är män i blandade åldrar, gifta män, singlar, arbetslösa, högt uppsatta chefer. Det här beror på en skev kvinnosyn och att kvinnor sexualiseras världen över.

Ibland publicerar du dick pics offentligt på männens egna Facebooksidor och skickar skärmdumpar till deras anhöriga och chefer?

– Ja. Det är roligt. Killar är inte vana att få konsekvenser för sina handlingar. De får höra saker som boys will be boys redan när de är sex år gamla. Och tjejerna får höra, från ung ålder, att de ska ta kränkningar som en komplimang. Då lär sig killarna att det är okej att bete sig som de gör. När han är tolv år så drar han en tjej i bh-banden och det händer ingenting. När han är 16 år tar han en tjej på brösten och det händer ingenting. När han är 27 år tror han att han kan skicka en bild på sin kuk till en främmande tjej och att det inte händer någonting. Men så får han en konsekvens. Han blir så arg och chockad när jag säger ”Du skickade en bild på din penis till mig och nu publicerade jag den bilden offentligt på din Facebook.” Jag känner bara: orsak och verkan.

Du svarar ofta med humor?
– Ja. Ibland tycker de äckliga gubbarna att jag är den som är elak. Men jag tänker försvara mig och jag har rätt att göra det.

Får du mycket hot?
– Massor. Ibland blir jag rädd. Men jag låter inte rädslan ta över.

Vad är det som inspirerar dig att fortsätta trots alla hot?
– Ilska och hopp. Civilkurage och medmänsklighet. Det här handlar inte bara om mig. Alla är offer för patriarkatet och könsmaktsordningen. Framtidens unga tjejer ska inte behöva bli behandlade så här.

Text och foto: Angelica Ogland

Motdrags lilla ordbok

Patriarkat: Ett samhälle där män har makten.
Normalisera: Att göra något normalt. Syftar här till att göra något destruktivt normalt bara för att man är så van vid att det är på det sättet.
Sexualisera: Att tillskriva något, eller någon, sexuella egenskaper. Till exempel att göra kvinnors bröst till något som har med sex att göra.
MSN: Webbsidan msn.com:s tidigare chattprogram som många använde i internets begynnelse.
Dick pic: En bild på en snopp, oftast skickad till någon som inte bett om eller vill ha en bild på en snopp.
Könsmaktsordning: Syftar på att män, som grupp, är överordnade kvinnor.
Civilkurage: Att stå upp för vad man tycker och ingripa när någon blir utsatt för något, även när det innebär en risk för ens egen säkerhet.

Till Motdrag