Digital verksamhet

Digital verksamhet

Publicerat 17 april 2020

Nu är det dags för UNF att bli ännu mer digital än vad vi varit innan. Här har vi samlat tips och idéer på hur er förening eller du som medlem kan engagera dig mer digitalt. Den här listan fylls på löpande.

En digital studiecirkel via NBV

Det är väldigt enkelt att starta en digital studiecirkel via NBV, men det finns några grundläggande riktlinjer för en studiecirkel som gäller även för en distanscirkel. En studiecirkel består av minst tre personer som under minst tre sammankomster och minst nio studietimmar gemensamt söker kunskap.

Med en studiecirkel kan ni lära er om något roligt och intressant av varandra. NBV har även studiematerial färdigt för ett gäng studiecirklar så då är det bara att följa materialet.

Läs mer här

Ett digitalt filmparty eller seriebinge

En perfekt kvällsaktivitet. Det som behövs är en dator eller TV, tillgång till en streamingtjänst eller kanaler, någonstans att umgås på t.ex. Discord eller Skype eller bara chatta via messenger. Och sen diverse snacks.

Via google chrome kan man installera Netflix Party och i Netflix chatta med varandra samtidigt som man tittar. Läs mer om det här.

Om du startar en prenumeration på drakenfilm.se kan du välja att skänka din prenumerationspeng till några av IOGT-NTO-Rörelsens biografer. Du kan välja Park Bio på godtemplargården i Vara, Riobiografen i Ockelbo eller Odéon i Bengtsfors. Ett fint bidrag till våra biografer som har det svårt just nu i Corona-tiderna. Läs mer här.

Gå en digital UNF:aren

UNF:aren är vår interna kurs som alla i UNF borde gå någon gång under sitt medlemskap. Det är där vi lär oss om historien om UNF, grunderna i föreningsdemokrati, hur vi är en riktigt bra vän och hur vi kan skapa fantastiska möjligheter för oss och andra i UNF.

Håll utkik på vår instagram eller i facebookgruppen UNF-lokalen efter digitala UNF:aren. Har du erfarenhet av att arrangera en UNF:aren eller sitter i en distriktsstyrelse så har vi på förbundet tagit fram en guide. Hör av dig till engagemangsutvecklaren Rebecca för att få tillgång till guiden.

Göra drogpolitiska affischer

Behåll kreativiteten! Gör drogpolitiska affischer som ni kan sätta upp ute på stan senare i höst. Gör det till en föreningsaktivitet och samarbeta med varandra vad som ska stå på affischen eller feedbacka varandra.

Vill ni göra grafiska affischer så kan kommunikatör Sofia hjälpa er med det. Har ni erfarenhet av grafisk kommunikation eller programmen som Photoshop eller Illustrator så kan ni hitta UNF:s färger, typsnitt, loggor och grafiska element på Kommunikationshjälpen.

Brev till politiker eller skriva motioner

Nu är det ett perfekt tillfälle att skriva brev till politiker i er kommun eller skriva motioner. Vad är mindre bra i er kommun? Hur skulle det kunna förbättras? Detta är något som politikerna oftast gärna uppskattar att få höra, speciellt från ungdomar. Det är deras uppdrag att se till att er kommun är så bra som den kan bli!

Om du är osäker på vart du ska börja eller behöver tips så har vår politiska sekreterare i Bryssel, Kalle Dramstad, startat en motionsskrivarverkstad. Maila Kalle och märk mejlet med ”motionsskrivarverkstad”

Hjälp till med läxhjälp

Nu när många gymnasium eller fritidsgårdar stängt ner kan möjligheten till läxhjälp ha minskat. Vi i UNF är en stor organisation med medlemmar från 13-25 år, vi kan alltid hjälpa varandra! Det finns alltid någon som sitter på den kunskapen du söker och du sitter på den kunskapen någon annan söker. Vi hjälper varandra helt enkelt.

I facebookgruppen UNF-Lokalen är det enkelt att skriva ett inlägg och fråga efter hjälp eller tips. Eller via vår Discord-kanal kan man snacka med varandra och skapa en kanal endast för läxhjälp.

Spela brädspel online

Bara för att vi blir mer digitala behöver inte det betyda att vår vanliga föreningsverksamhet byts ut. Många föreningar spelar t.ex. brädspel tillsammans, det kan man göra online också. Det finns en hel del sidor som gör det möjlighet att spela brädspel online med dina vänner. På denna sida finns en hel del tips på sidor att använda, obs den är på engelska.

Board Game Arena kan man bara genom att skapa ett konto spela 100-tals brädspel online! Sidan kan även ställas in på svenska.

Planera Vit Jul aktiviteter

Vit Jul är en återkommande kampanj som alla i IOGT-NTO-Rörelsen engagerar sig i under december och en bit in på januari. Den handlar om att uppmärksamma att för många barn och unga är julen en hemsk högtid då det innebär att vuxna runtomkring dricker mer än vanligt. Vi uppmanar alla vuxna under denna period att ta en Vit Jul, alltså att vara helt nykter under 3 dagar i december. Till detta arrangerar vi även en hel del julaktiviteter som är helt nyktra och gratis för alla att delta i. Så även om vi inte lyckas övertala alla vuxna att hålla sig nyktra under julen finns det iallafall en plats för barn och unga att vara på där det inte förekommer.

Du och din förening kan också arrangera en Vit Jul aktivitet! Tänk på att den ska vara gratis och öppen för alla. Det går att söka bidrag för er aktivitet så ni kan säkerställa att den blir gratis för deltagarna. Mer om det bidragit kommer i höst.
Men redan nu kan ni börja planera aktiviteten. Använd gärna materialet Planera Arrangemang då.

Läs mer om Vit Jul här

Skriv debattartiklar

Debattartiklar är en jättebra metod för att få fram ert budskap till den stora massan. Ta gärna hjälp av varandra, ju fler som står bakom en debattartikel desto större effekt kan den ge. Debattartiklar är ett väldigt bra sätt att få distrikt att samarbeta med varandra.

Om ni behöver inspiration på hur en debattartikel kan se ut kan ni läsa artikeln Jane och Filip skrev om att stänga ner Systembolaget under krisen. Läs den här.