Digitala Kongressen 2021
Kongressen 2021

Digitala Kongressen 2021

Välkommen till den digitala kongressen 30 juni- 4 juli 2021! Det är kongressen som bestämmer över vad UNF ska satsa på fram till 2023. Enligt våra stadgar ska förbundsstyrelsen kalla till kongress fyra månader innan kongressen öppnar, så här kommer den!

Nu är det dags för dig som medlem att börja fundera på vad du vill att UNF ska satsa på under den nästkommande mandatperioden och framåt. Skriv en motion eller kom med förslag på arbetsordningen, eller delta på kongressen som ombud.
Hoppas vi syns digitalt i sommar!

Hälsningar Ordförande Filip Nyman och Jane Segerblom 
Filip Nyman och Jane Segerblom
Era förbundsordföranden

Digital Kongress

På grund av det rådande läget med Covid-19 och pandemin så har förbundsstyrelsen beslutat att årets kongress genomförs digitalt.
Varje distrikt ute i landet har möjlighet att samlas i sina delegationer i sitt distrikt eller närliggande distrikt. Självklart endast om läget tillåter det.
Vi kommer använda tjänsten Zoom och VoteIt för mötet och koppla upp oss med presidiet och övriga distrikt.

Mer information kommer uppdateras löpande.

Coronariktlinjer!

Årets kongress är svårare och mer krävande än vanligt. Men tillsammans med dig kommer vi kunna upprätthålla vår viktigaste demokratiska mötesplats samtidigt som vi säkerställer att det blir ett smittsäkert arrangemang. Läs därför noga igenom riktlinjerna vi har tagit fram inför kongressen och ta hand om dig och dina kompisar. 

UNFs coronariktlinjer

Kongresshandlingarna

Äntligen är kongresshandlingarna färdiga och ute! För att förenkla läsningen har vi valt att dela upp handlingarna i olika kategorier, och laddat upp de på unf.se/kongresshandlingar21

De är även uppladdade på Vote-it, så redan nu kan ni gå in och diskutera och kommentera handlingarna och motionerna. God läsning!

Vote-it och Zoom

På kongressen kommer vi använda Vote-it för att kunna rösta, diskutera och kommentera handlingarna. Om man aldrig använt Vote-it innan kan det kännas lite överväldigande, men det finns en manual att läsa igenom som förenklar det! På första dagen av kongressen kommer det även hållas en Vote-it-skola, då är det en fördel om man kollat igenom manualen först.

Till Vote-it-manualen

Vi kommer också använda Zoom för att se och prata med varandra. Kanske är du redan expert på Zoom (efter det här året) eller så har du aldrig hört talas om det. Vi har även här satt ihop en manual så ni enkelt kan ladda ner och skapa ett konto.

Till Zoom-manualen

Vi kommer använda en och samma zoom-länk under hela kongressen. Du hittar den på knappen nedan

Till Zoom!

Schema

Schema för kongressen

Nytt uppdaterat schema finns tillgängligt för lördag och söndag

Föredragningsvideos

För att det ska bli enklare för er att hänga med i de olika förslagen och motionerna har vi bett några att föredra och förklara lite mer ingående. Se t.ex. Ledamot Ellen Hjort föredra delar ur det drogpolitiska programmet, Bildningsledare Simon Thörn förklara lite mer om Kampfonden, Förbundskassör Johan Fridlund berätta om medlemsavgiften och mycket mycket mer.

Klicka in dig här för att se spellistan med alla föredragningsvideos på youtube

Till föredragningsvideos

Ombud

Som ombud får du vara med och bestämma vad UNF ska satsa på och vad vi tycker i olika frågor! För att delta som ombud behöver du bli vald på ditt distriktsårsmöte, men det finns också möjlighet att delta som ersättare på förhandlingarna om ett ombud exempelvis blir sjukt.

I år är det ett speciellt år och därför utgår tyvärr lägren och möjligheten att delta på plats i Jönköping för dig som ombud eller lägerdeltagare. 

Att delta som ombud

Nedan kan du klicka dig in för att se hur många ombud just ditt distrikt har som får delta på årets kongress, baserat på antal medlemmar i distriktet.

Ombudsfördelningen

Deltagare

Enligt UNF:s stadgar § 2:5:
”Varje medlem i IOGT-NTO-rörelsen har närvarorätt på kongressen. Varje löftesbunden medlem i IOGT-NTO-rörelsen har yttranderätt på kongressen. Mötesordföranden kan ge yttranderätt till andra närvarande.”

Så även om du inte är vald som ombud, eller inte är medlem i UNF utan medlem i någon annan av IOGT-NTO-rörelsens förbund så är du ändå välkommen att delta på UNFs kongress och ha yttranderätt på kongressen. För att få tillgång till Zoom och Vote-it behöver vi därför en del uppgifter. Maila presidiet@unf.se och skicka dina uppgifter där. 

Detta behöver du bara göra om du är löftesbunden medlem i ett av IOGT-NTO-rörelsens förbund och vill yttra dig i en eller flera frågor på UNF:s kongress.

Delegationsledare

Som delegationsledare har man ansvar att ha kontakt med förbundet och kongressgruppen inför och under kongressen. Med detta vill vi göra det enklare för oss att kontakta er, skicka ut paket och se till att alla ombuden, oavsett vart den bor, får en riktigt bra kongressupplevelse!

Ni väljer den här personen på ert distriktsårsmöte och personen kan vara vald till ombud, om ni inte hittar någon annan som kan ställa upp. Vi vet sedan tidigare att många distrikt har som sed att ha en delegationsledare som stöttar distriktets ombud så för er så är kanske detta inte något ovanligt. Vi från kongressgruppen har helt enkelt bara formaliserat uppdraget för att förenkla kontaktvägarna från oss till er.