Zoom in media

Zoom in media

E E U ska snart bestämma hur det ska bli med alkoholreklamen i hela Europa. EUCAM, Europas viktigaste forsknings-och informationscentrum om alkoholreklam driver projektet Zoom in Media tillsammans med Active. UNF har fått förtroendet att vara med och ge unga i Sverige en möjlighet att bidra med sina tankar om alkoholreklam. Resultatet ska vi ge till beslutsfattarna i EU så att de förstår hur alkoholreklamen påverkar oss unga! En jäkligt viktig studie alltså. Och en chans för UNF att visa att vi är trovärdiga och ska få fortsätta vara med och påverka i det viktigaste politiska forumet, EU.
Fotograf: Lina Mattebo
Fotograf: Lina Mattebo

Trots att alkoholreklam i Sverige inte får vända sig till unga under 25 år så möts vi av den. Forskning visar också på att vi unga blir påverkade av alkoholreklamen. Zoom in Media är en satsning för att visa hur mycket reklam som vi unga faktiskt ser i vår vardag.

UNF arbetar med Zoom in Media på flera olika sätt. Det viktiga är att vi når målet om 1000 användare av appen som ligger till grund för att hela studien ska bli av. Projektet pågår fram till den 31 oktober och riktar sig till unga mellan 16 och 21 år.

”Nu har du möjlighet att göra skillnad tillsammans med unga över hela Europa. Med en specialframtagen app kan du hålla koll på alkoholreklamen!”

Vem kan vara med?

 • Alla mellan 16 och 21 år
 • Alla som har tillgång till en smartphone
 • Vi som är redo att ta chansen, att påverka och ge under lag till en galet viktigt studie!

förstoringsglas

Jag vill vara med – hur gör jag?

Med en specialframtagen app håller vi koll på alkoholreklamen! Appen är uppdelad i två undersökningar. Först en bakgrundsundersökning som gör att forskare kan få fram viktiga resultat kring unga och alkoholreklam. Nästa undersökning är en mediabevakning där appen används för att fotografera den alkoholreklam ni exponeras för under två dagar. Tillsammans utgör dessa två undersökningar materialet till studien.

Ladda ner appen så här!

Jag har en iphone

Bild på appen
Såhär ser appen ut!
 • Ladda ner appen Isurvey
 • Skapa ett användarnamn som börjar på SVE (exempelvis SVE_Kim) och ange lösenordet 115879.
 • UNF kommer ge behörighet att ladda ner undersökningarna – testa om behörigheten blivit tilldelad genom att trycka på ”Download Surveys”.
 • Kör sedan igång appen genom att trycka på ”Run current survey”.
 • Nu startar bakgrundsundersökningen ”background survey”.
 • Efter undersökningen är det dags att starta undersökningen kring mediabevakning. (detta görs i ”Monitoring survey”)!

Jag har en android

bild på appen
Så här se appen ut!
 • Ladda ner appen Droidsurvey
 • Inne i appen står det ”Devices” längst ner i menyn – klicka där.
 • Välj ett användarnamn som börjar på SVE (exempelvis SVE_Kim), ange lösenordet 115879 och välj Isurvey (OBS: inte Droidsurvey).
 • UNF kommer ge behörighet att ladda ner undersökningarna – testa om behörigheten blivit tilldelad genom att trycka på ”Download Surveys”.
 • Kör sedan igång appen genom att trycka på ”Run current survey”.
 • Nu startar bakgrundsundersökningen ”background survey”.
 • Efter undersökningen är det dags att starta undersökningen kring mediabevakning. (detta görs i ”Monitoring survey”)!

Ladda ner instruktioner

Hur kan distrikt jobba med Zoom in Media?

Verktyg och tips finns i pdf:en nedan

Verktyg till UNF:s distrikt!

(Svartvitt alternativ för utskrift)

Distriktets föreningar

Peppa era föreningar att arbeta med Zoom in Media. Föreningsstyrelser har fått information om Zoom in Media och hur de kan få fler att delta i studien. Peppa dem att göra detta,  tillsammans kan vi nå målet!

Skolbesök

För att nå utanför vår egen organisation kan ni besöka skolklasser på gymnasieskolor, folkhögskolor och universitet. Berätta för eleverna hur alkoholreklam påverkar oss unga och den makt vi alla sitter på genom Zoom in Media. Vi kan påverka lagstiftningen i EU! Ladda sedan ner appen tillsammans och sätt igång med fotografering av alkoholreklam ute i vardagen.

För tips och stöd, boka ett skypemöte med Ellica  Brysselkontoret. Ladda ner Powerpoint och manus att ha med på skolbesöket här nedan. 

Powerpoint och manus

Kom ihåg att ladda upp bilder när ni är ute i skolklasser i Facebookgruppen. Då bjuder vi på fika!

Vara administratörer

Studien görs efter forskningens alla regler så att ingen beslutsfattare kan säga “de här siffrorna är inte att lita på”! Det innebär att när en användare (Vem som helst som är mellan 16 och 21 år och bor i Sverige kan vara användare) har registrerat sig så behöver den godkännas och få den svenska undersökningen. Det gör ni som admin. Alla UNF:s distriktsstyrelser kommer kunna vara admin. Inloggningsuppgifter till adminpanelen skickades ut via mail till alla distriktsstyrelser. Ta kontakt med någon av kontaktpersonerna för att få dem på nytt. 

Hur kan föreningar jobba med Zoom in Media?

Ladda ner appen och fyll i undersökningen nästa gång ni ses i föreningen, peppa dina vänner att vara med eller varför inte dra ut på stan och skolor och få fler att delta! Appen är indelad i två undersökningar, först en bakgrundsundersökning och sedan undersökning nummer två där ni ska ut och fotografera alkoholreklam under två dagar.

Verktyg och tips finns i pdf:en nedan

Verktyg till UNF:s föreningar!

(Svartvitt alternativ för utskirift)

Pepp på Facebook

Gå med i Facebookgruppen för Zoom in Media för att få inspiration, diskutera alkoholreklam och lägg upp bilder på era aktiviteter. I gruppen ligger också dokument med information och verktyg.

Zoom in Media på Facebook

FAQ

Har du problem med att ladda ner appen?

Dubbelkolla att du har laddat ner rätt app. Fungerar det fortfarande inte? Testa att ta bort och ladda ner appen på nytt. Fungerar det fortfarande inte? Ring eller maila Emma Persson. Du hittar hennes kontaktuppgifter längre ner.

Har du gjort klart bakgrundsundersökningen men kommer tillbaka till dess början?

Håll i så fall inne START-knappen i 5-6 sekunder så kommer du tillbaka till appens startmeny. Där kan du sedan välja att göra Monitoring Survey istället.

Vem står bakom Zoom in media?

EUCAM, Europas viktigaste forsknings-och informationscentrum om alkoholreklam driver projektet Zoom in Media tillsammans med Active tack vare support från EU Young in action programme. UNF har fått förtroendet att vara med och ge unga i Sverige en möjlighet att bidra med sina tankar om alkoholreklam.

10169301_10152060002196765_9000839397523741907_nstorlek1yia eucam

With the support of the Youth Programme of the European Union.

Det är viktigt att dessa står som avsändare i all kommunikation från Zoom in media.

Kontaktpersoner

UNF:s distriktsstyrelser, UNF:s verksamhetsutvecklare. Från UNF:s kansli dennis@unf.se, mire@unf.se, kajsa@unf.seellica.brindstedt@iogt.se på Brysselkontoret, telefon: +32 493 49 39 05

Vill du veta mer?

Läs mer om projektet på Active’s hemsida!

Vi arbetar med Zoom in Media tillsammans med Rumänien, Island och Polen. Spana in deras Facebooksidor för grym inspiration!