Alkohol och fattigdom
Bilda dig

Alkohol och fattigdom

Publicerat 20 februari 2016

A A lkohol orsakar skador i många delar av världen. I fattigare länder blir problemen ofta djupare då alkoholkonsumtionen kopplas till extrem fattigdom. Alkohol både orsakar och fördjupar fattigdomsproblematiken i många situationer.

Alkohol skapar fattigdom

Det kanske låter som världens mest självklara grej, men alkohol kostar pengar. Om du lever i ett fattigt land och tjänar väldigt lite pengar kan kostnaderna för alkohol snabbt utgöra en väldigt stor del av din inkomst. Det betyder att du kanske inte har råd att lägga pengar på saker som du behöver för att överleva och må bra, så som mat eller sjukvård.

För att ta sig ur fattigdom måste en människa kunna investera. Det kan vara till exempel i en utbildning för sig själv eller för sina barn. Människor med utbildning har enklare att få ett jobb som ger en dräglig lön. En investering kan också vara i ett företag, så som ett litet jordbruk eller en affär. Alla investeringar kräver pengar. Om för mycket av ens pengar går till alkohol går det inte att bekosta investeringarna som kan ta en ur fattigdomen.

20160220 Alkohol och fattigdeom

Alkohol fördjupar fattigdom

Alkohol leder ofta till fler problem som fördjupar fattigdomen ytterligare. I till exempel Sri Lanka beräknas var tionde fattig man lägga hela eller mer av sin inkomst på alkohol. Det betyder att dessa män antingen får skuldsätta sig för att dricka alkohol eller så måste deras fruar försörja deras alkoholkonsumtion genom att ta från sin inkomst, om de har en. Det är också svårare att arbeta när man är berusad. Det gör att du får ännu sämre förutsättningar att arbeta ihop pengar.

Alkohol skapar en ond spiral som gör att det blir svårare att ta sig ur fattigdom. Det äter upp människors ansträngningar att försöka skapa sig ett bättre liv. Därför är alkohol en fattigdomsfälla.

Sup dig rik!

Alkoholindustrin har under de senaste decennierna hårdsatsat på att slå sig in i fattigare länder. För att kunna sälja så mycket som möjligt måste man övertala människor att köpa ens produkt. Därför lägger den globala alkoholindustrin årligen många miljarder på alkoholreklam.

Precis som i Sverige försöker alkoholindustrin sälja en livsstil när de gör reklam i fattigare länder. Mycket är sig likt – alkohol kopplas samman med sådana saker som manlighet, fest, sexualitet och social framgång. Men alkoholindustrin vet också att i fattigare länder är det många som åtrår välstånd och rikedom. Därför försöker de ofta packetera alkohol som en väg till framgång, ett sätt att ta sig ur fattigdom.

20160220 Alkohol är rikedom

Alkoholindustrin försöker måla upp ekvationen att alkohol är lika med framgång och rikedom. Det är en falsk ekvation. Egentligen är motsatsen den sanna: Alkohol hindrar framgång och rikedom. Alkoholindustrin utnyttjar en lögn för att tjäna pengar på världens fattiga.

Diskussionsfrågor

  1. Hur tror du att människor som lever i fattigdom tänker kring alkohol?
  2. Hur skiljer sig det du precis lärt dig från situationen i rikare länder så som Sverige? Skillnader? Likheter?
  3. I många kulturer är det vanligt att mannen dricker upp familjens pengar men kvinnan är nykterist. Varför tror du att det är så?
  4. Vad kan vi i UNF göra för att förbättra alkoholsituationen på andra sidan jorden?

Läs mer

Läs mer om alkohol och fattigdom i skriften Alcohol and poverty: some connections.