Ett samhälle fritt från alkohol

Ett samhälle fritt från alkohol

Avdelning: UNF:s Drogpolitiska Program

Publicerat 5 oktober 2022

Varje år kostar alkoholen samhället 103 miljarder kronor bara i Sverige.[1]Ramboll. 2019. Alkoholens samhällsekonomiska konsekvenser. Stockholm: Ramboll Management Consulting. Alkoholen förstör liv, tvingar 300 000 barn att växa upp med föräldrar som missbrukar och sliter sönder familjer.[2]Ramstedt, M. 2019. Hur många barn växer upp med föräldrar som har alkoholproblem? Rapport 185. Stockholm: CAN. Att alkohol fortfarande har en normaliserad användning i Sverige är sanslöst. Det krävs en förändring.

Varje dag dyker det upp alkoholreklam i sociala medier, i tidningar och på TV. Alkoholindustrin försöker normalisera varan som vilken vara som helst genom att sponsra influencers för att visa upp alkoholmärken i sina flöden på sociala medier. Ungdomar beräknas se alkohol 1120 gånger i sina flöden varje månad.[3]Jarlbro, G. 2016:3. Så nås unga av alkoholreklam och alkoholbudskap. Stockholm: IQ. Ute i världen ser vi hur alkoholindustrin arbetar med att påverka andra länders alkohollagstiftning för att få sälja mer. Samma sak gör de i EU. Vi kan inte låta en industri som säljer gift som passiviserar och skadar människor få styra.

En positiv trend i detta kaos är att ungdomars alkoholkonsumtion i Sverige håller på att gå ner[4]Englund, A. 2019. Skolelevers drogvanor 2019. Rapport 187. Stockholm: CAN.  trots att alkoholindustrin marknadsför som aldrig förr. Den här förändringen kan inte stanna i Sverige. Vi behöver arbeta i hela världen för att skapa förutsättningar för människor som vill förbjuda alkohol. Ingen är fri förrän alla är fria.

Det finns många anledningar till att förbjuda alkohol och genom historien har vi sett ett antal försök som till exempel i USA där maffiaverksamhet och alkoholsmuggling tyvärr blev en biverkan[5]Okrent, D. 1991. Last Call: The Rise and Fall of Prohibition. London: Scribner. Världen var inte redo då. Det som gjordes fel i USA behöver vi göra rätt idag. Vi behöver arbeta för en attitydförändring för att lyckas. Alkohol måste tillhöra ovanligheterna innan den förbjuds. Alkoholnormen måste vara bruten och en bred enighet för förbud måste finnas i samhället. Annars tror vi att resultatet blir detsamma som i USA. 

Men vi tror ändå att vi måste arbeta för ett alkoholförbud. Inte bara för att det är ett av de sista stegen för att uppnå vår vision om en nykter värld. Det är dags för nykterhetsrörelsen att förstå varför vi finns. Vi behöver tro på en annan värld där alkoholindustrin och dess gift är irrelevanta och kämpa för att världen ska bli så. Vi behöver påbörja arbetet för att förändra människors syn på alkohol och vi måste börja nu. Med en sjunkande alkoholkonsumtion hos unga är tiden mogen.

UNF kräver: 

  • att det arbetas för en attitydförändring kring alkohol
  • att alkohol förbjuds

Fotnoter

Fotnoter
1 Ramboll. 2019. Alkoholens samhällsekonomiska konsekvenser. Stockholm: Ramboll Management Consulting.
2 Ramstedt, M. 2019. Hur många barn växer upp med föräldrar som har alkoholproblem? Rapport 185. Stockholm: CAN.
3 Jarlbro, G. 2016:3. Så nås unga av alkoholreklam och alkoholbudskap. Stockholm: IQ.
4 Englund, A. 2019. Skolelevers drogvanor 2019. Rapport 187. Stockholm: CAN.
5 Okrent, D. 1991. Last Call: The Rise and Fall of Prohibition. London: Scribner