UNF:s Drogpolitiska Program

UNF:s Drogpolitiska Program

Avdelning: Drogpolitik

Publicerat 18 augusti 2022

I I 140 år har nykterhetsrörelsen varit pionjärer i sitt arbete för demokrati, solidaritet och vår stora kamp mot alkohol och droger. Ungdomens Nykterhetsförbund är inte ett undantag. Vi är ungdomar som brinner för demokrati och solidaritet och vi kämpar dagligen mot alkohol- och drogindustrin. När drogliberaler säger att vi är moralister visar vi på fakta som ingen kan blunda för. Vår kamp mot orättvisor slutar inte i Sverige, den sträcker sig från Uganda i Afrika till Myanmar i Asien. För att uppnå visionen om en demokratisk och en solidarisk värld fri från droger arbetar vi globalt.

Vi vill påverka vårt samhälle genom en medmänsklig politik som påverkar människor positivt, men är hård mot det som skadar samhället och individen. Oavsett om det är Alkoholindustrin, EU eller Sverige så kommer vi att stå upp för alla människors rätt till ett fritt liv. Vi ska arbeta för ett samhälle där unga inte far illa av alkohol och andra droger och där tillgängligheten på alkohol är starkt begränsad. Ingen ska behövas drabbas av missbruk eller skadas av någon som missbrukar.

Vi har kämpat i 140 år och kommer kämpa i minst 140 år till. Vi backar inte för något och genom vårt drogpolitiska program försöker vi visa på åtgärder både för att samhället ska bli bättre direkt och för att uppnå den värld vi vill se. I den världen finns det inget behov eller intresse av alkohol eller andra droger. Människor lever meningsfulla liv och ingen behöver lida av beroende. Ingen är fri förrän alla är fria.

UNF:s Världssyn

A till Ö