Julkursen 2020
Nyheter

Julkursen 2020

Publicerat 4 september 2019

Den 18:e till 27:e december åker vi till Alperna igen, så det är det dags att söka till UNF:s kamratstödsresa – Julkursen! Julkursens koncept är kamratstöd i kombination med fysiska aktiviteter som utmanar både kropp, själ och sinne. Vi lär oss mer om UNF:s kamratstödsarbete samtidigt som vi får prova teorin direkt i praktik. Vi går på föreläsningar, tar del av grupprocesser och utbildar oss i bland annat hur det är att växa upp med en beroende förälder och hur du kan vara en bra kompis. För trots ett annorlunda år så behövs ändå Julkursen, kanske nu mer än någonsin.

Deltagare

Alla kommer gå skidskola oavsett om du är nybörjare eller expert. På julkursen åker vi utförs i skidskola halva dagen och andra halvan lär vi oss mer om kamratstöd. Som deltagare på julkursen innebär det att du ska delta på samtliga skid- och kamratstödspass.

Årets resa går till Les Contamines, ett skidcenter i de franska alperna. Mer info om centret finns på: https://www.ucpa.se/aktivitet/ucpa/vitjulresan

Du ska ha fyllt 16 år för att få följa med på Julkursen och det kostar 4000 kr. Då ingår mat, boende, kamratstödskurs, skidkurs, hyra av utrustning, samt resa tur och retur till Frankrike (vi åker buss och kommer ha ett antal påstigningsorter i Sverige).

Kom ihåg att du ofta kan söka pengar från distriktet eller andra ställen. Vi huvudledare kan hjälpa till med det om du behöver det.

Ansök som deltagare här!

Sista ansökningsdagen är 1 november.

Gruppledare

Vi söker fem gruppledare till julkursen. Det är viktigt att det är en blandad grupp av ledare så att våra deltagare känner att de har förebilder att se upp till och olika människor att identifiera sig med. Olika typer av ledarskap och personliga egenskaper är viktigt, så tveka inte att söka!

Vi söker efter ledare som har erfarenhet av kamratstöd, men också som har arrangerat olika läger och kurser. Det är viktigt att du värderar inkludering, hållbart engagemang och kamratstöd högt och är en kulturbärare av dessa egenskaper. Du kommer att leda mindre samtalsgrupper under veckan genom att vara samtalsledare, stå för att skapa god stämning och sammanhållning samt vara en god förebild för medlemmarna.

Som ledare är det viktigt att du kan vara med och skapa en trygg miljö för såväl deltagare som övriga ledare. Därför har vi krav att en som ledare ska ha genomfört scouternas utbildning Trygga möten innan ledarsamlingen. Vi kommer även under ledarsamlingen att prata mer om trygga möten, då rollerna ledare och deltagare är extra viktiga att förstå som ledare vid en julkurs. 

Som gruppledare är det obligatoriskt att vara med på ledarsamlingen.

Självklart förhåller vi oss till de restriktioner som finns under covid-19.

Här kan du redan nu läsa mer om trygga möten (http://www.nsf.scout.se/karservice/trygga-moten/)

Kostnad: 2000 Kr (Då ingår mat, boende, kamratstödskurs, skid-/snowboardkurs, hyra av utrustning samt resa tur och retur till Frankrike med buss.)

Ledarsamling: 6–8 november. Ort bestäms snart! 

Ansök som gruppledare här!

Sista ansökningsdag är 18:e okt.

Corona

Vi som leder Julkursen jobbar för att kursen ska vara säker för alla deltagare och ledare. 

Årets Julkurs hålls i franska Alperna, men vi följer Folkhälsomyndigheternas rekommendationer samt Utrikesdepartementet och skulle det krävas så har vi en backup plan på en skidort i Sverige. I absolut värsta fall kommer kursen att ställs in.

Om ni har några frågor kring vilka Corona-anpassningar som kommer tas: maila simon.thorn@unf.se eller läs mer hur UNF arbetar kring coronaviruset på: unf.se/angaendecorona/

Har du frågor kring Julkursen, kontakta någon av huvudledarna:

Birk Wikén 072-548 68 49

Elon Larsson 073-089 57 46