Kommunrankningen 2017

Kommunrankningen 2017

Publicerat 22 november 2017

Relaterade dokument

U U ngas alkoholkonsumtion sjunker och förebyggande arbete tros vara en av orsakerna. För sjätte året i rad har Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, undersökt kommunernas förebyggande arbete och satsningar på ungas fritid. Trots en förbättring sedan 2012 är fortfarande nästan hälften av kommunerna underkända.

En bra fritid för unga har många positiva effekter. Det handlar om saker som personlig utveckling, nätverksbyggande inför framtiden och inte minst om vänskap och kärlek.”

– Isabelle Benfalk, Ordförande UNF

199 av Sveriges 290 kommuner har deltagit i undersökningen. I undersökningen har de svarat på frågor om ungas inflytande, nyktra mötesplatser, samarbete med föreningsliv och förebyggande arbete vid högtider.

Kommunerna har fått ett poäng mellan noll och fem. De godkänns när de får ett medelvärde på minst tre poäng av fem. Totalt är 112 kommuner (56 %) godkända. Av dem är 17 kommuner (9 % totalt) väl godkänd med minst fyra poäng i snitt av fem möjliga. 87 kommuner (44 %) är alltså underkända och har under tre poäng. Resultaten är procentuellt sett en stor förbättring mot föregående år och även i antal kommuner som fick betyget väl godkänt.

Kommunerna med högst betyg

  1. 4,9 – Borås
  2. 4,6 – Landskrona
  3. 4,5 – Västerås
  4. 4,4 – Ludvika
  5. 4,4 – Kalix
  6. 4,4 – Södertälje

Kommunerna med lägst betyg

  1. 1,1 – Ragunda
  2. 1,2 – Lessebo
  3. 1,3 – Pajala
  4. 1,4 – Ydre
  5. 1,4 – Mullsjö
  6. 1,5 – Töreboda

Satsningar på högtider fortsätter att vara ett område som kommunerna generellt klarar bra. Resultatet är liknande från tidigare år och det är vanligast att ha utökat samarbete med polisen, att ge information om arrangemang för unga eller att stödja drogfria aktiviteter riktade till unga. Stöd till nattvandring sker fortfarande i majoriteten av kommunerna och det har skett en ökning i år (64%) i jämförelse med förra året (61%). Andelen som arbetar med extra tillsyn av alkohollagen har minskat från att vara en fjärdedel 2016 (26%) till att vara en knapp femtedel i år (18%). Under 2013 var det en tredjedel som arbetade med detta (33%).

UNF:s rekommendationer för en bättre fritid till unga

  1. Se till att det finns fritidgårdar öppna sent på kvällar och under helger.
  2. Ge unga reellt inflytande över sin egen fritid.
  3. Satsa på extra tillsyn av alkohollagen under alkoholtäta helger för att begränsa minderårigas möjlighet att få tag i alkohol.
  4. Gör en rejäl översyn av ungas fritid och lova unga en lägstanivå i alla kommuner.

“Vi har alla varit unga och kan säkert se vilken roll fritiden spelat eller inte spelat i våra liv. Tänk på det. Ni sitter på möjligheterna att hjälpa oss unga att skapa en bra framtid.”

– Isabelle Benfalk, Ordförande UNF

Läs allt material i undersökningen i excel-filen nedan. I den kan du se en topplista med alla kommuners resultat, se vilka satsningar som används i flest kommuner och även se vad varje kommun har svarat i de länsspecifika flikarna. Ta också del av vår rapport som sammanfattar resultaten och berättar mer om varför UNF tycker att kommunerna bör satsa mer på unga.

LÄS HELA RAPPORTEN

DJUPDYK i Statistiken

För mer information om undersökningen kontakta:

Bildningsledare Anneli Bylund 073 060 68 08, anneli@unf.se

För uttalanden om resultaten kontakta:

Förbundsordförande Isabelle Benfalk073 360 37 77, benfalk@unf.se

För pressbilder på Isabelle Benfalk besök unf.se/press

Relaterade dokument