Kommunrankningen 2019
Drogpolitik Nyheter Socialt

Kommunrankningen 2019

Publicerat 12 november 2019

S S edan 2012 har Ungdomens Nykterhetsförbund rankat Sveriges kommuner utifrån hur tillgången till en bra fritid för ungdomar ser ut. Årets resultat är procentuellt sett en försämring mot föregående år. 126 kommuner blir inte godkända vilket självklart är en stor besvikelse.

”UNF kräver att unga ska få de förutsättningarna som krävs för att de ska kunna leva ett fritt och rikt liv av kunskap, välstånd och alla möjligheter att få engagera sig och påverka sin omgivning. Vi tror att detta börjar hos er kommuner.”

– Filip Nyman, Ordförande UNF

223 av Sveriges 290 kommuner har deltagit i undersökningen vilket ger en svarsfrekvens på 77%, en ökning från förra året.
Betyg ges mellan 0-5 för ungas inflytande, arbete under högtider, kostnadsfria nyktra aktiviteter, nyktra mötesplatsers öppettider, marknadsföring av mötesplatser, satsningar på drogfritt föreningsliv och de ekonomiska satsningarna på kultur och fritid i kommunen. Frågorna om självskattning och om kommunernas uppskattning av ungdomars upplevelse av inflytande betygsätts inte, men jämförs ibland med hur resultaten ser ut i kommunen.
Kommunerna godkänns när de får ett medelvärde på minst tre av fem. Totalt är 97 kommuner (43 %) godkända. Av dem är 17 kommuner (7,6 % totalt) väl godkänd med minst fyra poäng i snitt. 126 kommuner (56,5 %) är alltså underkända och har under tre poäng.
Resultaten är procentuellt sett en försämring mot föregående år.

Kommunerna med högst betyg

 1. 4,6 – Ludvika
 2. 4,5 – Storuman
 3. 4,4 – Sandviken
 4. 4,3 – Tranås
 5. 4,2 – Höganäs

Kommunerna med lägst betyg

 1. 1,0 – Ydre
 2. 1,1 – Lessebo
 3. 1,2 – Ragunda
 4. 1,3 – Eda
 5. 1,4 – Uppsala

UNF:s rekommendationer för en bättre fritid till unga

 1. Ge unga reellt inflytande över sin egen fritid.
 2. Se till att det finns fritidgårdar öppna sent på kvällar och under helger.
 3. Se till att det finns kostnadsfria aktiviteter under högtider och lov
 4. Satsa på extra tillsyn av alkohollagen under alkoholtäta helger för att begränsa minderårigas möjlighet att få tag i alkohol
 5. Gör en rejäl översyn av ungas fritid och lova unga en lägstanivå i alla
  kommuner

Läs allt material i undersökningen i excel-filen nedan. I den kan du se en topplista med alla kommuners resultat, se vilka satsningar som används i flest kommuner och även vad varje kommun har svarat i de läns-specifika flikarna. Ta gärna också del av vår rapport som sammanfattar resultaten och berättar mer om varför UNF tycker att kommunerna bör satsa mer på unga.

LÄS HELA RAPPORTEN

DJUPDYK i Statistiken

För mer information om undersökningen kontakta:

Simon Schönbeck, simon.sch98@gmail.com

Lowe Elfström, lowe.Elfstrom@gmail.com

För uttalanden om resultaten kontakta:

Förbundsordförande Filip Nyman 070 546 32 40, filip.nyman@unf.se

Förbundsordförande Jane Segerblom 076 836 05 85, jane.segerblom@unf.se

För pressbilder på Filip och Jane besök unf.se/press