Kompisboken
Nyheter Socialt

Kompisboken

Publicerat 4 juni 2020

Relaterade artiklar

Kompisboken är inte tänkt att ge alla svar på vad det innebär att vara en bra kompis, den föreslår att ett sätt är att försöka vara en kompis som förstår. Den ger lite olika på saker man kan göra om man själv eller en kompis har det tufft. 

På 1990-talet påbörjades ett arbete av en grupp UNFare som pratade med varandra om sina erfarenheter av att växa upp med alkoholberoende föräldrar. Det visade sig snart att det var fler än de kunnat ana som delade liknande erfarenheter. Ett mer organiserat kamratstödsarbete påbörjade och några år senare fanns Kompisboken. 2019 gavs den ut i en nyskriven upplaga för tredje gången, då efter förändringar i förbundet och i omvärlden ansågs tiden vara mogen för en ny upplaga helt enkelt.

Att vara en kompis som förstår. Hur är man då?

I UNF föreslogs för några år sedan en definition av just ”En kompis som förstår”.

Den hade:

  • Stora öron, för att kunna lyssna på den som behöver prata.
  • Liten mun, för att inte prata alltför mycket själv.
  • Vakna, öppna ögon som ser det som finns att se.
  • Stora armar, som kan ge en skön kram eller klapp på axeln.
  • Stora fötter, som står stadigt på jorden och som inte springer iväg då saker blir för jobbiga.
  • Ett lagom stort hjärta som känner med den som mår dåligt, utan att ta över allt ansvar och försöka rädda hela världen.

Kompisboken kan användas som verktyg för att prata om hur vi mår, hur vi blir behandlade eller hur vi är bra kompisar. Boken kan användas som en del av vårt kamratstödsarbete och i bildningssyfte.

Beställ kompisboken till din förening eller distrikt genom att maila info@unf.se

Relaterade artiklar