Politisk assistent i Bryssel
Nyheter

Politisk assistent i Bryssel

Publicerat 13 april 2022

Sedan 2006 har ett tjugotal personer tagit ett första avgörande steg i karriären genom tjänsten som politisk assistent vid vårt Brysselkontor.

Ett flertal har gått vidare till tjänster inom politik, påverkan och utredning inom nykterhetsrörelsen eller andra civilsamhällesorganisationer i Sverige och internationellt. Är du vår nästa assistent?

Var med och gör skillnad i EU

Som politisk assistent i EU-frågor bidrar du till att nykterhetsrörelsen är en fortsatt viktig samhällsaktör som verkar för en förbättrad folkhälsopolitik genom stärkt alkoholpolitik i Sverige och EU. Det innebär att du bland annat är med och bevakar och påverkar politiska processer i EU, tar fram, utvärderar och förklarar policyförslag på det alkoholpolitiska området, representerar våra två förbund och etablerar nya viktiga relationer med beslutsfattare och civilsamhällesaktörer.

Under året kommer du få arbeta med ett flertal spännande policyfrågor som:

EU:s översyn av reglerna om gränshandel av alkohol
Införandet av obligatoriska ingrediensförteckningar på alkoholdrycker
Införandet av hälsovarningar på alkoholdrycker
Alkoholpolitiken under det svenska ordförandeskapet i EU
Få en inblick i Brysselkontorets arbete:

DE LOBBAR FÖR FOLKHÄLSAN” – Läs artikeln i Accent
EU I FOKUS: LOBBYISM” – Titta på UR Play

Placering i Bryssel – Mitt i händelsernas centrum

Du arbetar under handledning av den politiske sekreteraren på Brysselkontoret samt nära andra europeiska civilsamhällesorganisationer som är aktiva i folkhälsofrågor. Brysselkontoret har också ett nära utbyte med kansliet på Stora Essingen i Stockholm och i tjänsten ingår därför arbetsuppgifter kopplade till det nationella påverkansarbetet. Arbetsuppgifterna är varierande och idéburna, vilket kräver en hög grad av egen initiativförmåga. Arbetet utgår från kontoret, vilket också innebär att du exempelvis kan få ta emot besöksgrupper eller organisera seminarium.

Vi söker dig med ett intresse för policy, politik och påverkan

Vi söker en person med ett brinnande intresse för politik och policy och en god grundläggande förståelse för EU. Som person ska du vara socialt utåtriktad och kunna ge ett gott intryck av nykterhetsrörelsen. Du har en god analytisk förmåga och kan hantera flera olika arbetsuppgifter samtidigt. Vidare har du goda språkkunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift. Du förutsätts dela nykterhetsrörelsens värderingar och senast vid anställningens start förväntas du vara medlem i något av IOGT-NTO-rörelsens förbund. Medlemmar avstår från att använda alkoholdrycker med högre alkoholhalt än 2,25 %.

Det är meriterande om du har relevant utbildning på universitetsnivå inom Europafrågor, statsvetenskap, samhällsvetenskap, juridik eller ekonomi. Annan erfarenhet inom dessa områden är också meriterande liksom från något av IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund eller annan ideell organisation. Kunskaper i franska eller holländska kan underlätta din vistelse i Bryssel men är inget krav för arbetet. För att kunna söka tjänsten måste du vara över 18 år.

Välkommen med din ansökan!

Arbetet sker med handledning och på heltid under 11 månader med start enligt överenskommelse i september 2022 och placering i Bryssel. Tjänsten motsvarar en så kallad traineetjänst. IOGT-NTO avsätter handledarresurser under den aktuella perioden för att möjliggöra att du ska kunna delta och utvecklas i påverkansarbetet.

Ersättning om 10 000 kr/månad utgår för att täcka levnadskostnader. Till detta följer kollektivavtalsenliga förmåner såsom 5 veckors semester och friskvårdsbidrag. Som assistent får du även en hyresersättning på upp till 550 euro/månaden men förväntas hitta eget boende. Bryssels bostadsmarknad är god och IOGT-NTO kan ge stöd i bostadssökandet. I tjänsten ingår även två betalda resor till och från Sverige, resor lokalt i Bryssel samt språkkurs.

Vi tillämpar kollektivavtal mellan Arbetsgivaralliansen – Unionen/Ledarna/Akavia. Kontaktperson från Unionenklubben vid IOGT-NTO är Anna Classon, anna.classon@iogt.se

Du är välkommen med din ansökan innehållande CV (max två sidor) och personligt brev (max 1 sida) till emil.juslin@iogt.se senast den 15 maj 2022. I det personliga brevet ska du beskriva varför tjänsten intresserar dig och varför just du passar för den.

Intervjuer genomförs under vecka 21. Dessa kommer i första hand att ske digitalt.

Vid frågor är du välkommen att kontakta handledaren och politiske sekreteraren Emil Juslin, emil.juslin@iogt.se, +32 470 576  419