Föräldrar: Ta ansvar för era barns drickande!
Föräldrar: Ta ansvar för era barns drickande!
Nyheter

Föräldrar: Ta ansvar för era barns drickande!

Publicerat 14 december 2017

V V ar femte niondeklassare anser att en eller båda föräldrar dricker för mycket alkohol. Det framgår av rapporten ”Skolelevers drogvanor 2017” som presenteras av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) idag. Vi tycker det är dags för föräldrar att ta ansvar.

 

Det är dags att föräldrar tar ansvar för vilka vanor de för över till sina barn, forskningen visar att flaskan slår genom generationer och det är något som föräldrar måste reflektera över, säger Isabelle Benfalk, förbundsordförande UNF.

Rapporten visar att ungdomar i missbruksmiljö oftare intensivkonsumerar alkohol, dricker mer och testar oftare cigaretter och narkotika. Av niorna hade mer än dubbelt så många ungdomar i missbruksmiljö testat narkotika än klasskamraterna som inte växt upp i en sån miljö. Detta visar att föräldrars destruktiva vanor sprider sig till deras barn.

CAN:s mätningar visar att andelen elever i årskurs 9 som druckit alkohol de senaste 30 dagarna har minskat stadigt sedan 70-talet.

Ungdomars drickande minskar, vuxna måste ta ansvar för att denna positiva utveckling fortsätter. Vi vill inte ha en verklighet där vuxna är anledningen till att ungdomar dricker, säger Isabelle Benfalk.

Här kan du läsa hela CAN:s rapport.