Valberedning

Valberedning

Publicerat 10 juni 2019

F F ör att ha ett starkt demokratiskt UNF som representerar samhället är ett viktigt verktyg valberedningar! Men vad är en valberedning? Hur kan en lägga upp arbetet i en valberedning? Vad ska en tänka på?

Valberedningsarbete i föreningar och i distrikt

Valberedningens uppdrag

I UNF finns det olika sorters valberedningar, till exempel valberedningar för föreningar och distrikt. Valberedningar ska förbereda de val på personer som sker på årsmöten. En styrelse måste innehålla minst 3 personer, en ordförande, en kassör och en sekreterare.  

På årsmöten ska dessa val förberedas av valberedningen:

  • Styrelse: Ordförande, sekreterare, kassör, eventuellt ledamöter och vice ordförande, vice kassör och vice sekreterare.
  • Mötesfunktionärer: ordförande och sekreterare för årsmötet/kongressen
  • Revisorer, och revisorersättare
  • Föreningar väljer ombud till distriktsårsmöte och distrikt väljer ombud till kongress, om det är kongress det året. Även ombudsersättare ska väljas, och alltid i en specifik ordning, så det är tydligt vem som ska ersätta vem.
  • Eventuella övriga styrelseposter och andra roller, kommande valberedning, protokolljusterare och rösträknare. I praktiken kan flera av dessa val bestämmas direkt under årsmötet, men enligt stadgarna så ska dessa också förberedas.

Ombud till distriktsårsmöte räknas fram på följande sätt: ett ombud och två ersättare för varje påbörjat tiotal av medlemmar i föreningen. Fråga distriktet om hur många ombud en viss förening ska få.

Ombud till kongressen räknar förbundet ut och meddelar distrikten, och är alltid 100 ordinarie ombud där alla distrikt får minst två och sen fördelas resterande ut genom udda jämkningsmetoden baserat på antalet medlemmar. För varje ombud får även en ersättare väljas.

Valberedningens arbete

Genom processen av valberedningens arbete så är det mycket att tänka på och det finns många sätt att arbeta med detta på. Bestäm inom valberedningen hur ni vill arbeta och lägg upp arbetet så ni har ett förslag att presentera tillsammans med handlingarna inför årsmötet. Handlingarna ska ut 10 dagar innan ett årsmöte, så samordna med den nuvvarande styrelsen om när de vill ha ett förslag!

Generellt genom arbetet är det viktigt att hålla känsliga diskussioner och samtal hemliga för allmänheten. En anledning till att valberedningar finns är för att undvika känslomässiga situationer under årsmöten genom att se till att det finns en lång, metodisk och genomtänkt process som är rättvis för alla. Det går såklart inte att förebygga jobbiga situationer helt, men det är en av ambitionerna med ett valberedningsarbete. UNF har även mål för att bli en organisation för alla och en rättvis representation av samhället, detta görs genom vårt likabehandlingsarbete. Arbete med likabehandling behöver göras på alla nivåer av UNF, och valberedning är inget undantag. En valberedning ska vara rättvis.

Några relevanta likabehandlingsmål att tänka på genom arbetet är:

  • Vid tillsättande av ombud till kongressen ska det strävas att en

mångfald utifrån diskrimineringsgrunderna råder bland de valda

ombuden samt ombudsersättare.

  • Vid tillsättande av förtroendeuppdrag ska ett mångfaldsperspektiv råda

där underrepresenterade grupper i UNF aktivt främjas att söka uppdrag.

  • Vilka som representerar UNF externt samt syns internt ska varieras så

att alla känner sig representerade i UNF.

Förutom diskrimineringsgrunderna (som är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder) så kan det vara bra att tänka på faktorer som geografisk spridning och vilket kompisgäng personerna i era förslag hänger med.

Arbetets upplägg

Så hur går arbetet faktiskt till? Det är upp till er i valberedningen att göra en plan och fördela ut ansvar, men här kommer lite tips till hur ni kan göra! Här är en plan uppdelade i steg, men arbetet är inte helt så tydligt och ibland behöver en gå tillbaka lite och tänka om.

Första steget: Informationsinsamling! Ta reda på vad distriktet behöver, vilka kompetenser och vilka fokusområden behöver prioriteras? Vad bryr sig medlemmarna om och vad tycker den sittande styrelsen?

Andra steget: Hitta kandidater! Fråga runt, leta i liknande organisationer, vilka går på verksamheten, vill någon i den sittande styrelsen sitta kvar? Bjud in till nominering genom styrelsens kanaler och sätt upp lappar på lokalen!

Tredje steget: Intervjuer! Prata med kandidaterna. Tänk även på att erfarenhet kan vara mindre viktigt än driv och motivation.

Fjärde steget: Sätt ihop ett förslag! Den svåraste och viktigaste biten! Hur många ska sitta i styrelsen? Är det en bra blandning? Finns det som behövs för styrelsen?

Femte steget: Presentera förslaget! Presentera förslaget på ett snyggt sätt, med en motivering och kanske lite om hur ert arbete har varit. Skicka in det till styrelsen om ni vill ha med det i handlingarna och lägg ut det i era kanaler. Men kom ihåg att det är fritt fram för andra att kandidera också, vilket är ett tecken på en hälsosam demokrati. Alla vill det bästa för UNF!

Sjätte steget: Avtackning! Ni har gjort ett starkt och viktigt arbete för UNF, och förtjänar att bli tackade. Det är kanske inte riktigt ert jobb, men fråga styrelsen om de har någon plan för avtackning. En smidig lösning vore att ni får i uppdrag att avtacka styrelsen med presenter, och att de får i uppdrag att avtacka er, revisorer och mötesfunktionärer till exempel.

Sjunde steget: Utvärdering! Vad har ni lärt er genom valberedningsarbetet? Vad ska ni behålla till nästa gång? Vad ska undvikas?