Kommunerna kan göra mer för unga
Bra Uteliv Drogpolitik Nyheter

Kommunerna kan göra mer för unga

Publicerat 12 augusti 2015

U U ngas alkoholkonsumtion sjunker och förebyggande arbete tros vara en av orsakerna. För fjärde året i rad har Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, undersökt kommunernas förebyggande arbete och satsningar på ungas fritid. Trots en förbättring sedan 2012 är fortfarande mer än hälften av kommunerna underkända.

I år har 257 av 290 kommuner deltagit i undersökningen där de har svarat på frågor om ungas inflytande, nyktra mötesplatser, samarbete med föreningsliv och förebyggande arbete vid högtider. 114 kommuner, 44 %, godkändes med resultat på minst 3 av 5. Av dem var det 23 kommuner som fick resultat över 4 av 5 och fick betyget väl godkänt. 2014 godkändes 49 % av kommunerna men färre av dem fick väl godkänt.

”Ungas alkoholkonsumtion är historiskt låg och unga vill hellre göra annat under sin fritid än att dricka alkohol. Kommunens satsningar kan göra stor skillnad för alla unga men inte minst för dem som inte trivs hemma”

– Eric Tegnander, ordförande UNF.

Kommunerna med högst snitt

  1. 5,0 – Göteborg
  2. 4,9 – Stockholm
  3. 4,7 – Skellefteå, Västerås
  4. 4,5 – Ludvika, Karlstad
  5. 4,4 – Kalmar, Malmö, Borås, Örebro

Kommunerna med lägst snitt

  1. 0,7 Aneby
  2. 0,9 Kil
  3. 1,1 Ragunda, Lessebo
  4. 1,2 Nykvarn, Mariestad
  5. 1,4 Båstad, Åsele, Gullspång, Svenljunga, Munkedal, Hallsberg, Ydre

Nästan alla kommuner erbjuder nyktra och kostnadsfria nyktra mötesplatser som fritidsgårdar, ungdomshus och liknande. Däremot är bara hälften av dem öppna på helgkvällar. Kommunerna gör generellt många satsningar vid högtider men få satsningar för att unga ska få ta del av ett föreningsliv fritt från droger. Andelen kommuner som satsar på ungas deltagande i demokratin har minskat. 2014 hade 57 % strategier och handlingsplaner för att öka ungas inflytande medan det endast är 44% i år.

UNF:s rekommendationer för ett bättre uteliv i kommunen

  1. Skapa nyktra mötesplatser som uttalat vänder sig till målgruppen 16-19 år.
  2. Se till att det finns fritidgårdar öppna sent på kvällar och under helger.
  3. Ge unga reellt inflytande över sin egen fritid.
  4. Satsa på extra tillsyn av alkohollagen under alkoholtäta helger för att begränsa minderårigas möjlighet att få tag i alkohol.
  5. Gör en rejäl översyn av ungas uteliv och lova unga en lägstanivå i alla kommuner.

”Alla unga är värda en meningsfull fritid både för att må bra idag och för att utvecklas inför framtiden.”

– Eric Tegnander, ordförande UNF.

Läs mer

Läs allt material i undersökningen i excel-filen Bra uteliv för unga- UNF:s kommunranking 2015. Du hittar kan se en topplista med alla kommuners resultat, se vilka satsningar som används i flest kommuner och även se vad varje kommun har svarat i de länsspecifika flikarna. Ta också del av rapporten Ungas Uteliv 2015 Fritid är en fråga för ungas hälsa som sammanfattar resultaten och berättar mer om varför UNF tycker att kommunerna bör satsa mer på unga.

För mer information om undersökningen kontakta politiska sekreterare Emelie Mire Åsell 0733 72 62 65 och för uttalanden om resultaten kontakta förbundsordförande Eric Tegnander 0733 83 83 59. För pressbilder på Eric Tegnander besök unf.se/press