FS-bloggen
Förbundsstyrelsen bloggar om allting som händer under året
Vad gör ett FS-ledamot egentligen?
Publicerat 28 april 2015
Gå direkt till
- Vad gör ett FS-ledamot egentligen?
- Protokoll från maj-FS
- Live-uppdatering från FS motionsskrivarmysstund
- Handlingar till maj-FS
- Poddologi 1: Demokrati
- Handlingar till mars-FS
- Snart dags för Förfest i UNF!
- Gästblogginlägg: Dags för förankring!
- God Jul och Gott Nytt År
- Vit jul-mys
- Välkommen
- Förfesten
- På besök i Polen
- Protokoll och handlingar till september-FS
- FS-möte i november
Jag har ännu en gång blivit förvånad över att UNF:s medlemmar inte vet vad vi i förbundsstyrelsen (FS) egentligen håller på med, men sen när jag tänker efter inser jag att det kanske inte är så konstigt. Vi i FS kommunicerar sällan ut vad vi gör. Det är främst genom protokollen från förbundsstyrelsemötena som våra medlemmar kan se vad i hela friden vi gör och jag kan tänka mig att det är en liten tapper skara som tar sig tid att läsa våra protokoll. Mitt tanke med det här inlägget är att lista mina uppdrag och skriva några rader om vad varje uppdrag innebär.
Förbundsstyrelsemöten – runt 5 gånger om året har vi förbundsstyrelsemöten. Dom brukar vara en hel helg och vad som är på tapeten är olika beroende på vart i mandatperioden vi är. Mötena innebär att vi ska skriva möteshandlingar som främst är rapporter, besluts- eller diskussionsärenden. Veckan innan mötet får vi allt sammanställt som blir runt 80-150 sidor som vi behöver läsa på och tycka till om. Under helgen går vi igenom vad vi gjort sen sist, vi har diskussioner och fattar beslut. Besluten kan vara allt från att ta en ny policy, revidera budgeten eller fördelningen av verksamhetsutvecklare.
Utskottsordförande – Jag är ordförande för sociala utskottet. Det innebär att jag leder arbetet med UNF:s sociala frågor som är hållbart engagemang, kamratstöd, inkludering, fastigheter och verksamhet. Vi brukar träffas runt 5ggr om året och ha avstämning via skype mellan träffarna. Arbetet i utskotten kretsar kring projekt som förbundsstyrelsen antar i november varje år. Just nu jobbar jag bland annat med hållbart engagemang, leder en arbetsgrupp som jobbar med jämställdhet och jag jobbar också med Vit jul-kampanjen.
Arbetsutskottet – Varje månad har arbetsutskottet (AU) möte via Skype. Vår främsta uppgift är att fatta beslut om hur Pengar att söka (PAS) ska fördelas. Emellanåt fattar vi även beslut om vilka UNF ska skicka på årsmöten hos exempelvis LSU eller NBV. Vi fattar också beslut om ansökningar som överstiger 20.000 kr som inte fördelas av PAS.
Fadder till distrikt – Jag har två distrikt, Örebro och Stockholm, som jag faddrar. Det kan innebära väldigt olika saker och beror mycket på vad det finns för behov i distrikten. Generellt så innebär det att ha regelbunden kontakt med en kontaktperson i distriktsstyrelsen för att finnas som stöd och bollplank. Jag har haft som ambition att besöka deras DS-möten en gång varje termin, vara på deras distriktsårsmöten och ett par gånger har jag också hjälpt till på en aktivitet. Min viktigaste roll som fadder är att distriktsstyrelserna ska känna att jag finns som en resurs och stöd när dom behöver hjälp med något.
Mejla – Att hålla koll på min inkorg och skicka mejl tar faktiskt en hel del tid. Det här året har jag fått i snitt 141 mejl i månaden. Lyckligtvis behöver jag inte svara på alla mejl då många är information som är bra att ha koll på.
Uppdragen ovan är såna som jag har haft under hela mandatperioden, men förutom sånt som jag måste göra hela tiden finns det också en antal arbetsgrupper som tillsätts efter behov. Vad det är för arbetsgrupper varierar från år till och år. Uppdragen är också olika långa och ingående. Hur många grupper vi väljer att sitta i och vilka det är beror mycket på varje enskilt ledamots intressen och tid.
Kongressgruppen – Den här gruppen har jobbat med att planera kongressen. Det har bland annat inneburit att ta fram värdeord för kongressen, bestämma fokusspår, hitta huvudansvariga till en massa olika områden, göra en budget och haft avstämningar.
Generalsekreterarekryteringsgruppen – När vår förra generalsekreterare slutade så tillsattes en grupp som skulle anställa en ny. Vi gjorde en kompetensinventering, skrev intervjuguide, läste igenom ansökningar, hade intervjuer och slutligen la vi fram ett förslag på kandidat till förbundsstyrelsen.
Verksamhetsutvecklarfördelningsgruppen – Sen kongressen 2013 så har förbundsstyrelsen haft som uppdrag att göra en fördelning av landets verksamhetsutvecklare. Arbetet med den här gruppen innebär att inventera landet, pussla och och pussla ännu mer för att producera ett förslag som både förbundsstyrelsen och UNF-landet tycker är bra.
Verksamhetsutvecklaresystemgruppen – Den här gruppen tillkom nu när vi börjar närma oss kongressen. Vårt uppdrag har varit att se över det nuvarande dokumentet som berättar om verksamhetsutvecklare och hur dom ska fördelas. Vi har diskuterat systemet och sen gjort förändringar baserat på diskussioner med medlemmar och förbundsstyrelse. Det kommer sen att klubbas av kongressen.
Alla olika grupper jag har suttit i har inneburit att vi har måste träffats, haft skype-möten och skickat varandra en drös mejl. Jag kan också tillägga att i FS-arbetet har jag fått resa lite överallt i landet för att föreläsa, hålla workshops, varit på konferenser, haft möten, besökt distriktsårsmöten, fixat inför distriktsstyrelsesamlingar och andra stora förbundsarrangemang.
Jag har en tidtagare-app som jag använder när jag gör saker för UNF. Enligt den har jag under det här året:
Rest: ca 70 tim
Jobbat administrativt: ca 30 tim (den här glömmer jag oftast bort att mäta)
Haft möten: ca 90 tim
Praktiskt arbete: 135 tim (typ åka på DSS eller faddra)
När jag kandiderade till förbundsstyrelsen fick jag höra att det förväntades att jag skulle lägga runt 20tim/v på FS-arbetet. Jag må säga att jag hållit det snittet väldigt bra. Vissa månader är helt crazy och när jag tittar på min kalender gömmer jag mitt ansikte i mina händer och tänker att jag verkligen har misslyckats med att planera. Andra gånger kan det gå två veckor och jag inte haft ett enda möte inbokat och livet känns så himla tomt. Att sitta i förbundsstyrelsen är fantastiskt, lärorikt, spännande, stressigt, svårt, utmanande, glädjefyllt, frustrerande och något av det bästa jag har gjort av mitt liv.
Skrivet av: adminunf
Protokoll från maj-FS
Publicerat 26 maj 2015
Nu finns protokollet från maj-FS tillgängligt!
Skrivet av: adminunf
Live-uppdatering från FS motionsskrivarmysstund
Publicerat 9 maj 2015
Förbundsstyrelsen har tappert mötat på hela dagen. Just nu går vi in på slutetappen av lördagen där vi finslipar och skriver färdigt motionssvar. Viktigt arbete som kräver lite tankar för att få till bra formuleringar och få med alla tankar från dagens diskussioner. Här kommer en bildkavalkad av hur en kväll hos förbundsstyrelsen ser ut:
Linn, Andreas, Nicole och Lina J är djupt försjunkna i diskussioner och skrivande. Då vi måste vara relativt tyrsta efter 22 spelas musik endast via egna hörlurar, så kallat silent disco
Malin och Lina har parkerat sig på golvet och peppar motionssvar.
Eric gör en oklar min och pose men hälsar att han är pepp på kongress. Som ni också kan skymta i bakgrunden har vi börjat smida fantastiska planer för dom utmärkelser som ska delas ut på kongressen i sommar. Vi har också en kongresscounter även om vår räkneperson har gett upp litegrand – nya tag imorgon.
Jag är mer pepp än jag känner mig. En lite trumpen min över att det här förmodligen är mandatperiodens sista förbundsstyrelsemöte. Lite sorgligt, lite skönt och den här helgen bevisar hur långt vi kommit i vår grupprocess och vilket bra team vi är.
Skrivet av: adminunf
Handlingar till maj-FS
Publicerat 6 maj 2015
Nu finns handlingarna till förbundsstyrelsens möte i helgen tillgängliga.
Skrivet av: adminunf
Poddologi 1: Demokrati
Publicerat 15 april 2015
Poddologi är UNF:s nya podcast om nykter ideologi. I tre avsnitt kommer Malin Thorson, Vidar Aronsson och Lucas Nilsson diskutera förslagen till ideologiska plattformar som läggs fram till kongressen i sommar. Utkasten ligger redan nu uppe på UNF:s digitala diskussionsplattform VoteIT, där man kan läsa, kommentera och komma med egna inlägg. Podcasten görs som en studiecirkel i samverkan med med NBV.
I detta första avsnitt pratas det demokrati. Vidar tycker att alla inte ska med, Malin anser att det är OK att våra medlemmar samlar på porslinsfigurer och Lucas blir anklagad för att vara både fascist och stalinist. Poddologi avsnitt 1 går att lyssna på eller ladda ned från SoundCloud.
Skrivet av: adminunf
Kommentera inlägget
Handlingar till mars-FS
Publicerat 27 februari 2015
Nu finns handlingar till FS-mötet den 6-8 mars tillgängliga.
Skrivet av: adminunf
Snart dags för Förfest i UNF!
Publicerat 3 februari 2015
Till helgen genomför UNF Förfesten inför kongressen, det här är ett tillfälle att samlas, diskutera och tycka till inför kongressen. Det kommer bli riktigt kul, inklusive förbundsstyrelsen är vi cirka 80 personer på plats under helgen. Tyvärr har inte alla UNF:s medlemmar möjlighet att vara på plats men alla har möjlighet att i förfest-bloggen här på hemsidan läsa och tycka till inför kongressen.
Använd kommentrarsfunktionen och dela med dig av dina tankar – vad tycker du t.ex. om UNFs nästa bildningssystem?
Skrivet av: adminunf
Kommentera inlägget
Gästblogginlägg: Dags för förankring!
Publicerat 19 januari 2015
Max Johansson, distriktsordförande i Skaraborg gästbloggar i FS-bloggen:
Jag upplever att det i UNF finns ett problem med att vår ideologi och värdegrund inte är förankrad i verksamheten, detta skapar en felaktig bild av vad UNF:s syfte är.
Det är en sak att höra om solidaritet och demokrati på våra kurser men för medlemmen handlar det också om att praktisera dessa två saker. Det är först när verksamheten är demokratisk och solidarisk som vi börjar förstå innebörd av dessa ord. Det är förstå då som fler medlemmar blir ideologiskt övertygade
Vår verksamhet måste gynnas oss mer. Idag verkar det som vi nöjer oss med sporadiska filmkvällar eftersom att de ungdomarna som kommer är nyktra så länge vi levererar filmkvällar. Jag vill inte klanka ner på filmkvällar, det är rimligt att en börjar med att göra filmkvällar, men när samma förening gjort likadana filmkvällar i tre år är det viktigt att vi frågor oss själva, hur mycket bidrar detta egentligen till uppfyllandet av vår vision?
Därför föreslår jag att vi plockar fram de lösningar som redan finns för problemet. Det finns en metod som heter IGLOR. Syftet med metoden är att vi som UNF:are ska tänka på att få in viktiga moment i vår föreningsverksamhet.
IGLOR är en kvalitetskod som UNF använder för att mäta hur bra en aktivitet är. Varje bokstav i ordet IGLOR står för ord som kännetecknar en bra föreningsaktivitet. Varje aktivitet går att utvärdera med IGLOR för att se vilka utav bokstäverna som uppfylls av aktiviteten. Ju fler bokstäver desto bättre!
Enligt metoden är en perfekt aktivitet följande:
Ideologiskt
Aktiviteten är baserad på UNFs värderingar.
- Fri från alkohol och andra droger
- Demokratisk
- Solidarisk
Givande
Deltagarna känner att aktiviteten ger eller skapar något.
Lockande
Medlemmar och blivande medlemmar blir intresserade av att komma.
Omvärldsförbättrande
Aktiviteten bidrar till att förbättra världen.
Resursgivande
Aktiviteten ger ekonomi, fördelar eller andra resurser till UNF.
Metoden öppnar upp för otroligt viktiga diskussioner. ”Hur kan vi göra så vår filmkväll förbättrar världen på något sätt”, ”Hur gör vi vårt jul-bak demokratiskt”, ”På vilket sätt kan vårt rörelsegemensamma nyårsfirande vara resursgivande”. Dessa diskussioner höjer nivån på vår verksamhet enormt och det är dags att vi strävar efter en högre nivå. Lyckas vi implementera det här i all vår verksamhet kommer vi få fler ideologiskt övertygade medlemmar och framförallt komma närmare vårt drömsamhälle.
Så är det dags att vi i UNF börjar sträva efter att göra vår verksamhet IGLOR eller ska vi nöja oss med ”Ok”?
// Max Johansson, distriktsordförande i Skaraborg
Skrivet av: adminunf
Kommentera inlägget
Vit jul-mys
Publicerat 18 december 2014
På Lucia bakade jag pepparkakor, städade och gjorde mysstämning i min lägenhet. Jag förberedde för att ha ett Vit jul-homeparty. Några vänner kom på besök och vi dekorerade pepparkakor med kristyr och pratade om julen. Det var mysigt, det var trevligt, det var spännande att göra vad andra hade att berätta om sitt julfirande, sina förväntningar och sina förhoppningar kring julen. För det som är så självklart för mig, på min julafton, är verkligen inte samma verklighet för alla andra.
Under tiden vi pyntade pepparkakorna med kristyr turades vi om med att dra ett frågekort och prata om det. På ett av korten fanns frågan om vi skulle kunna tänka oss att öppna upp vårt julfirande för andra. Den frågan har ekat i mitt huvud det senaste året. Det finns så många som är trötta på julen, känner sig otrygga, är ensamma eller har andra anledningar till varför julen förlorat sin gnista. Jag tänker att jag nog i framtiden skulle vilja göra ett julfirande för fler människor än mina absolut närmaste.
Detta får mig att tänka på hur viktig Vit jul-kampanjen är. Flera barn får en trygg alkoholfri miljö under julhelgen, barn och unga får möjlighet att göra roliga aktiviteter under sitt jullov, personer reflekterar över sin julupplevelse och sin alkoholkonsumtion under jul och allt detta leder till en bättre jul för så många människor. Jag är stolt över att få vara en del av den här kampanjen och nästa år tänker jag att jag ännu en gång vill bjuda in till mitt hem och öppna upp för diskussion om julen. För julen är viktig att prata om och fler borde få ta del av Vit jul.
Gå in på www.vitjul.se och kolla vilka aktiviteter som finns där du bor, eller välj en vit jul du också!
Skrivet av: adminunf
Kommentera inlägget
Välkommen
Publicerat 13 december 2014
Skrivet av: adminunf
Förfesten
Publicerat 8 december 2014
Jag tycker att det allra bästa med UNF är att åka på kongress, det är fantastiskt. Många människor på samma plats och många kloka beslut. Men det här betyder ju också att det nästbästa med UNF är att delta på förfesten inför kongressen. Så läs mer här nedanför, prata med ditt distrikt om du vill åka eller anmäl dig till den fria kvoten och invänta besked om du får en plats.
På Förfesten diskuterar vi UNF:s framtida riktning och ideologi inför sommarens kongress i Lund. Deltagarna hissar och dissar förbundsstyrelsens förslag till kongressen, som arbetsplan, budget och drogpolitiskt program, och hjälper till att lägga grunden för UNF:s arbete de kommande åren.
- När: 6 – 8 februari
- Var: Västerås
- Sista anmälningsdag: 12 januari
- Kostnad: Gratis
- Vem: Varje distrikt får skicka tre personer, övriga anmälda får komma i mån av plats (se nedan)
- Frågor eller funderingar: malin.thorson@unf.seAnmälan görs här: http://irma.sobernet.nu/evenemang.aspx?id=319
När distriktet utsett representanter kan de mejla info om det direkt tillmalin.thorson@unf.se. Dessa personer ska fortfarande anmäla sig via länken. Om du inte är utsedd av distrikt men vill åka ändå kan du anmäla dig (också via länken) på en ”fri kvot”. Då får du besked efter sista anmälningsdag om du får åka.
Skrivet av: adminunf
Kommentera inlägget
På besök i Polen
Publicerat 3 december 2014
Förra veckan besökte jag IOGT Polen för att delta på avslutningen av ett tvåårigt projekt de haft som vi från svenska IOGT-NTO-rörelsen stöttat. Projektet har riktat sig mot att stötta barn, ungdomar och deras föräldrar i fattiga stadsdelar i Bytom i södra Polen. Genom IOGT-NTO-rörelsens Internationella Arbete har UNF bidragit till att stötta verksamheten med pengar och vi blev nedbjudna till avslutningskonferensen.
En del av projektet har handlat om att ge barn ett bra uteliv och en meningsfull fritid, precis som vi arbetar med i UNF. Vi besökte blanda annat en skola där IOGT Polen håller i workshops för eleverna om allt från alkohol och andra droger till att lära sig att bli bättre på engelska. Vi fick också besöka ett kulturhus som har öppet varje vecka där barn och unga till exempel kan spela pingis, biljard eller öva karate.
Linnéa från Blekinge som arrangerar det årliga sommarlägret med Polen var också med.
IOGT Polen har inspirerats av UNF:s Fake Free-koncept och jobbar med att på olika sätt ifrågasätta alkoholkulturen i Polen och de ologiska fördelarna som alkoholdrickande ger idag. En av deras aktiviteter är en utställning som de haft på olika ställen med budskap om alkoholens roll när det gäller våld mot kvinnor. Den heter Silent scream och här kan ni se bilder från den i en av Bytoms största köpcentrum.
Som grädden på moset kröntes vårt besök av att få delta på avslutningskonferensen där rektorer, socialarbetare och andra viktiga aktörer i Bytom pratade om det arbete IOGT Polen gjort under projektet och hur viktigt det har varit för ungdomarna i området. Jag fick representera UNF och IOGT-NTO-rörelsen och kände mig väldigt stolt över att vi har kunnat stötta IOGT Polen och verkligen gjort skillnad för unga i Bytom.
Efter alla tal och avtackning av volontärerna i projektet var det dags för kulturdelen där barn och ungdomar från området fick göra olika uppträdanden. Bilderna från det ser ni här nere.
Jag är stolt över att UNF har ett stort globalt arbete och är solidariska och inte bara bryr oss om vad som händer i Sverige utan också vill stötta organisationer i andra länder. Ibland glömmer jag bort hur stor möjlighet vi har i UNF att göra skillnad i världen men efter det här besöket så kommer jag komma ihåg det länge och jag hoppas att ni är lika stolta som jag.
De väldigt seriös unga som tränat karate med IOGT Polen visade vad de lärt sig.
De äldre ungdomarna framförde ett konstnärligt teaterstycke om alkoholens skador och hur det kan bekämpas.
Avslutningen av konferensen med alla uppträdande på scen med ballonger.
Skrivet av: adminunf
Kommentera inlägget
Protokoll och handlingar till september-FS
Publicerat 14 november 2014
Sent omsider finns nu protokoll och bilagor för september-FS att tillgå.
Skrivet av: adminunf
Kommentera inlägget
FS-möte i november
Publicerat 10 november 2014
I helgen hade förbundsstyrelsen möte i Växjö (fantastiskt mysig stad). Helgen har bjudit på ett mycket bra möte, många långa och djupga diskussioner om UNFs framtid och om pengar. Resultatet kommer snart i ett protokoll nära dig! Utöver våra äskningar har vi beslutat om en reviderad resepolicy vilket var mycket trevligt. Jag tror det är över 10 år sedan den sist reviderades så man kan säga att det började bli dags.
Till det här mötet så hade varje utskott skrivit äskningar som utgick från våra strategiska diskussioner som vi hade i september. Vi hade också satt ”temalåtar” till våra äskningar, gissa vilket utskott som valde den här:
Skrivet av: adminunf