Folknykterhetens dag 2022
Nyheter

Folknykterhetens dag 2022

Publicerat 26 maj 2022

Folknykterhetens dag 2022

Idag är det folknykterhetens dag! Det är dagen då vi samlas landet över för att fira nykterheten och vår folkrörelse. Här kommer lite information om vad som händer under dagen.

Kommunrankningen för 2021

I år så firar UNF genom att kommunrankningen släpps idag! Du kan läsa mer om kommunrankningen här:

Kommunrankningen 2021

Om du hellre vill läsa kommunrankningen med den fördjupade analysen så kan du göra det här:

Hela rapporten med kommunstatistik

Vill du skriva en insändare till en lokaltidning om er kommun eller kontakta lokala politiker? Då hjälper vi gärna till! Kontakta Simon Schönbeck från drogpolitiska utskottet så hjälper vi er! simon.schonbeck@unf.se eller 076 055 05 96

Utköpskontroller!

Landet över så har distriktsstyrelser samlats för utköpskontrollen. Du kan läsa om hur dåligt butikerna presterade i olika tidningsartiklar:

Wilhelm, 16, lyckades köpa öl på fem av sex butiker i Jönköping: Alkohol är skadligt Flera butiker i Växjö sålde öl till minderåriga Dålig ölkontroll i butikerna

Vill du göra en utköpskontroll?

Ölköpskontroller är ett sätt som UNF använder för att visa att butiker som inte klarar åldersgränser inte borde få sälja alkohol. Kommuner får göra kontrollköp då de använder personer över 18 år men som ser ut att vara yngre för att på så sätt se om butikerna kollar leg. Det är bra men att vi i UNF kan testa i skarpt läge, med medlemmar under 18 år som i en verklig situation, gör stor skillnad.

  1. Hitta minst tre medlemmar varav en är under 18 år och två är myndiga
  2. Välj butiker och genomför tester
  3. Fyll i protokoll för de olika butikerna

Tips om hur du går till väga

  • Vi vill efterlikna verkligheten och det är därför okej att ljuga eller tjata men vi har inte falskleg eller någonting annat som bryter mot lagen.
  • Det är också okej att köpa andra matvaror som om ölen vore en del av till exempel pizzakvällen.
  • När vi pratar med butik eller media är det inte viktigt vem det är som sålde ut. Det är ett problem för hela butiken och för alla butiker. Det handlar inte om enskilda fall utan är ett strukturellt problem.
Till ansvarig efter kontroll Protokoll från utköpskontroll