Gårdsförsäljning
Drogpolitik

Gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning - alkoholindustrins trojanska häst! Vi vet att monopolet är hotat om gårdsförsäljning införs, men finns det något mer kring gårdsförsäljningen som inte nämns av dess förespråkare? Vem har störst intresse av det isåfall och vilka blir konsekvenserna?

Kanske har du hört talas lite om Gårdsförsäljning, det är nämligen något som hamnat på agendan ett tag nu, trots att flertal utredningar visar att det inte skulle gå med det svenska monopolet.

Varför är det så? Har våra inhemska små producenter plötsligt blivit så angelägna om att få sälja alkohol ute på landsbygden? Eller finns det kanske andra som också har intresse av ett sådant beslut och som ser sin chans att påverka? Vilka skulle det isåfall vara? Och vilka blir egentligen konsekvenserna för Sverige om gårdsförsäljning tillåts och monopolet skrotas, för samhället, i ett större perspektiv?

IOGT-NTO har undersökt frågan och resultaten av det arbetet finns nu samlat i en rapport som heter ”Gårdsförsäljning – alkoholindustrins trojanska häst”. Under hösten vill vi på alla sätt sprida rapportens innehåll.

Rapporten

IOGT-NTO har tagit fram en rapport som heter ”Gårdsförsäljning – alkoholindustrins trojanska häst”

Rapporten kan du beställa gratis via IOGT-NTO eller maila kommunikatör Sofia för en PDF-variant.

Beställ rapporten här

Satirbilder

Satirtecknaren Max Gustafsson har tillsammans med UNF och IOGT-NTO tagit fram tre bilder på temat Gårdsförsäljning. Klicka på bilderna för att förstora och spara ner.

Vad kan vi göra?

Kunskap är ju makt. Genom att sprida rapporten, prata om gårdsförsäljning och vad det skulle innebära för samhället och informera beslutsfattare att detta inte är något som borde genomföras så kan vi alla vara med och påverka, och sätta stopp för de stora alkoholproducenterna (Spoiler – de riktiga vinnarna av gårdsförsäljningen)

Nedan kommer tips på vad du och din förening kan göra:

  • Lämna över rapporten till beslutsfattare i din kommun.
  • Skicka brev till politiker eller skriv till de på t.ex. twitter.
  • Se till att lokaltidningarna får ta del av rapporten.
  • Skriv insändare och debattartiklar.
  • Dela bilder och info på Facebook och Instagram.
  • Skapa och sprida memes om gårdsförsäljningen.

För fler tips kan ni använda IOGT-NTOs verktygslåda, där finns mallar på insändare och debattartiklar, tips på föreningsaktiviteter, vilka beslutsfattare man kan kontakta och mycket mer!

IOGT-NTOs verktygslåda

Kommunikationskit

Här nedan kan ni hitta ett gäng delningsbilder (och memes!) som vi tagit fram speciellt för UNF. Sprid, dela, skriv ut, måla av etc. Nu berättar vi för alla vad UNF tycker om Gårdsförsäljningen! Klicka på bilden för att förstora och spara ner