UNF:aren
Bildning

UNF:aren

Vad kul att du har hittat hit till UNF:aren, vår alldeles egna grundutbildning. Det här är början på något stort!

 

Har du nyss blivit medlem i Ungdomens Nykterhetsförbund och vill nu lära dig allt du behöver veta och lära känna fler UNF:are? Scrolla då ner till Gå UNF:aren. Där får du pepp och info om kursen, plus att du kan hitta när och var kursen går så att du kan anmäla dig och fortsätta ditt UNF-äventyr!

Har du varit med ett tag och vill hjälpa till att ordna nya UNF:aren-kurser? Då ska du scrolla ner till Leda UNF:aren!

Gå UNF:aren

På UNF:aren får du lära dig mer om UNF och träffa andra UNF:are. Tanken med kursen är att du som medlem ska få lära dig grunderna i att bedriva verksamhet, delta i UNF:s demokratiska mötesprocesser och hur du genom UNF kan påverka samhället. Visst låter det bra?

UNF:aren är indelad i följande delar:

 • Introduktion,
 • Därför finns UNF,
 • Mitt ställningstagande,
 • Demokrati i UNF,
 • Rörelsefamiljen,
 • Verksamhet,
 • Solidaritet,
 • Kamp mot droger,
 • Avslutning

De flesta går kursen som en helgkurs och samlas under fredagskvällen för umgänge och sedan genomförs själva kursen under lördagen och söndagen. Det går även jättebra att genomföra UNF:aren som heldagsdagskurs, digital kurs eller som studiecirkel.

UNF:aren-kalender

Hitta en UNF:aren-kurs som du kan gå:

UNF Skåne – 27-28/2

Anmälan Skåne

UNF:aren studiecirkel – 17/3 24/3 samt 31/3

Anmälan studiecirkel

Leda UNF:aren

Har du redan gått UNF:aren som deltagare? Oroa dig inte, det finns massa mer att lära sig inom UNF, spana in och inspireras i UNF:s bildningssystem.

10 bildningssystem

Dessutom går det jättebra att gå UNF:aren flera gånger och vara förebild för de som är helt nya.

Vill du bidra till att fler ska få gå UNF:aren och förstå storheten med UNF? Då ska du satsa på att vara med och leda UNF:aren.

Föreläsare/hjälpledare:
Första steget i att leda UNF:aren är att vara föreläsare på en kurs. Kolla upp ett UNF:aren-tillfälle i kalendern ovan och fråga om du kan vara med och hålla i det pass du tyckte var roligast när du gick UNF:aren första gången. Det kanske också behövs hjälp med kvällsaktiviteter eller någon som lagar mat på kursen.

 1. Hör av dig till kursansvarig och säg att du är intresserad så ser den till att du får det stöd du behöver.

 2. Samla på dig olika erfarenheter och utmana dig själv i lagom takt.

Kursansvarig

När du hunnit engagera dig i UNF en längre tid och känner att du börjar ha bra koll på hela UNF:aren är kanske nästa utmaning att själv bli kursansvarig för en UNF:aren kurs. Att vara kursledare innebär att ta helhetsansvar för kursen. Det innebär bland annat att se till att hjälpledare och deltagare får en så bra upplevelse som möjligt. Helt enkelt ett väldigt ärofyllt och roligt uppdrag!

 1. Kontakta UNF:s bildningsledare, Simon Thörn, simon.thorn@unf.se. Du får en mentor som tillsammans med dig stämmer av det känns rätt att testa att vara kursansvarig.

 2. Du får tillgång till hela kursmaterialet och kan börja förbereda din första UNF:aren som kursansvarig. Inför kursen har du ett nytt samtal med din mentor för att stämma av att du har allt som du behöver och att det känns bra.

 3. Se till att din kurs kommer med i UNF:aren-kalendern. Skicka info till engagemangsutvecklaren Rebecca Andersson, rebecca.andersson@unf.se.

 4. Genomför UNF:aren! Du och dina hjälpledare ger nya medlemmar en grym start på deras UNF:engagemang! Efter kursen har du ett reflekterande samtal med mentorn för att synliggöra vad som gått bra och hur du kan utvecklas vidare.

 5. Fortsätt leda UNF:aren och engagera dig vidare i UNF.

Digitala tips

Här finns en guide med tips och trix på hur du gör en digital UNF:aren så bra som möjligt!

Digitala tips

Diskussionskvällar

En gång per termin kommer det hållas träffar för att snacka om UNF:aren. Detta blir lysande tillfällen att nätverka med andra som också engagerar sig i UNF:aren. Få pepp och tips, dela erfarenheter och hitta föreläsare.

Datum kommer framöver.

Kontakt

Har du frågor eller funderingar kring UNF:aren? Tveka inte att kontakta oss!

Bildningsledare: Simon Thörn, simon.thorn@unf.se

Engagemangsutvecklare: Rebecca Andersson, rebecca.andersson@unf.se