Vit jul
Vit jul
Nyheter

Vit jul

M M ånga barn växer upp i hem där alkohol tar bort den magi som ska finnas under julen. Därför arrangerar IOGT-NTO-rörelsen kampanjen Vit Jul. Alla barn och unga har rätt till härliga julminnen och en trygg tillvaro. Genom att arrangera Vit jul-aktiviteter kan vi tillsammans skapa dessa minnen för fler.

Vad är Vit jul?

Vit Jul är en kampanj som IOGT-NTO-rörelsen arbetar med sedan 2007. Kampanjens mål är att få fler vuxna att avstå alkohol under de tre juldagarna så att fler barn och unga får fira jul med trygga och närvarande vuxna.
Kampanjen består av tre delar: ställningstagande, aktiviteter och bidrag.

 • Ordna Vit jul-aktiviteter för barn och unga. Det kan vara allt från pepparkaksbakning och filmkväll till pulkarace. Om du vill lära dig med om hur du kan gå till väga för att göra en Vit jul-aktivitet, klicka på länken ovan. 
 • Samla in ställningstaganden. Uppmana vuxna att ta ställning för en Vit jul. Ett ställningstagande är när en person, utanför IOGT-NTO-rörelsen, skriver under på att vara nykter under julafton, juldagen och annandagen.
 • Inspirera andra. Driv din egen namninsamling, sprid debattartiklar och inlägg på sociala medier för att lyfta vikten av frågan bland allmänheten. Känner du till ett företag eller någon person som skulle vilja vara med och bidra med pengar hänvisa de hit.

Kampanjperioden pågår från 20 december och fram till 6 januari 2021. Det betyder att du har möjlighet att göra flera små aktiviteter under drygt en månad!

Alla är välkomna att delta och engagera sig i Vit jul-kampanjen. UNF tycker att det viktigaste är att göra jullovsaktiviteter för unga och det kan alla som är medlemmar, föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörel­sen göra. 

Aktivitetsbidrag

Alla föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörelsen kan fram till och med 30 november söka ekonomiskt bidrag till sin Vit jul-aktivitet.

Sök aktivitetsbidrag

Aktivitetsbidraget kan sökas till 30 november.

Riktlinjer aktivitetsbidrag

Alla föreningar, kårer, kretsar och distrikt inom IOGT-NTO-rörelsen är välkomna att söka ekonomiskt bidrag till sin Vit jul-aktivitet. Det finns bara en pott att söka ur. I år ser riktlinjerna något annorlunda ut utifrån det rådande läget. Vi rekommenderar att inte genomföra aktiviteter för fler än 25 eller 50 personer samtidigt inklusive ledare/funktionärer.

Har du frågor om aktivitetsbidraget? Mejla info@vitjul.se eller ring 08-672 60 70.

Det finns två nivåer på bidrag:

 • Max 2 500 kr om aktiviteten beräknas nå 25 personer inklusive ledare/funktionärer
 • Max 5 000 kr om aktiviteten beräknas nå 50 personer inklusive ledare/funktionärer
 • Max 5 000 kr om aktiviteten genomförs julafton, juldagen eller annandag jul (aktiviteten får ej ha fler än 50 deltagare inklusive ledare/funktionärer)

Observera att vid många ansökningar kan den beviljade summan bli lägre. Vi arbetar efter principen att ge så många aktiviteter som möjligt ett bidrag. Sök gärna sponsring eller bidrag från andra ställen för att täcka ytterligare kostnader i samband med aktiviteterna.

Följande ska vara uppfyllt:

Aktiviteten genomförs mellan 20 december 2020 och 6 januari 2021.

 • Pengar beviljar bara till aktiviteter som har målgrupp barn och/eller unga. Vid familjeaktiviteter så kan ni söka för kostnader kopplat till barn och unga, beskriv detta tydligt i er ansökan.
 • Aktiviteten är öppen för personer utanför IOGT-NTO-rörelsen samt marknadsförs externt, genom skola och/eller socialtjänst.
 • Aktiviteten är kostnadsfri för deltagarna.
 • Aktiviteten registreras i samband med ansökan.

Aktivitets-kit och marknadsföring

Ett bra sätt att sprida din Vit Jul-aktivitet är att affischera och sprida den på sociala medier. Vi har gjort några mallar att använda både till affischer och sociala medier. De finns tillgängliga antingen som de är, eller ihopsatt till ett kit med affischer, flyers, girlanger etc. Vill du bara ha mallarna för sociala medier maila Sofia.

Marknadsföringstips:

 • Samarbeta med den lokala fritidsgården och be att få komma dit och berätta om era Vit jul-aktiviteter.
 • Använd er av Facebook där många barn och ungas föräldrar får information om aktiviteter. Till exempel lokala ”Vad händer i…” grupper kan vara bra för att sprida aktiviteter.
 • Kolla om er kommun har en evenemangskalender på sin hemsida, och fråga i så fall om ni kan få lägga in era aktiviteter där.
 • Tipsa kuratorer, lärare, socialtjänsten och gärna fältassistenterna på orten om era aktiviteter, och  berätta att de gärna får tipsa barn och unga som de tror kan behöva något extra roligt att göra under jullovet.
 • Ni kan använda er av affischerna som finns och fylla i vad aktiviteten går ut på, när den går av stapeln och hur besökarna hittar dit och sätta upp på skolan, på mataffärens anslagstavla och fråga i receptionen hos Socialtjänsten om ni får ha en affisch där. Fråga gärna er lokala tidning om ni kan få lite sponsring med en tidningsannons.
 • Fråga rektorerna på skolorna om ni får komma och berätta om era Vit jul-aktiviteter eller om ni får affischera i skolorna.