Vit jul
Vit jul
Nyheter

Vit jul

M M ånga barn växer upp i hem där alkohol tar bort den magi som ska finnas under julen. Därför arrangerar IOGT-NTO-rörelsen kampanjen Vit Jul. Alla barn och unga har rätt till härliga julminnen och en trygg tillvaro. Genom att arrangera Vit jul-aktiviteter kan vi tillsammans skapa dessa minnen för fler.

Vad är Vit jul?

Vit Jul är en kampanj som IOGT-NTO-rörelsen arbetar med sedan 2007. Kampanjens mål är att få fler vuxna att avstå alkohol under de tre juldagarna så att fler barn och unga får fira jul med trygga och närvarande vuxna.
Kampanjen består av tre delar: ställningstagande, aktiviteter och bidrag.

  • Ordna Vit jul-aktiviteter för barn och unga. Det kan vara allt från pepparkaksbakning och filmkväll till pulkarace. Om du vill lära dig med om hur du kan gå till väga för att göra en Vit jul-aktivitet, klicka på länken ovan. 
  • Samla in ställningstaganden. Uppmana vuxna att ta ställning för en Vit jul. Ett ställningstagande är när en person, utanför IOGT-NTO-rörelsen, skriver under på att vara nykter under julafton, juldagen och annandagen.
  • Inspirera andra. Driv din egen namninsamling, sprid debattartiklar och inlägg på sociala medier för att lyfta vikten av frågan bland allmänheten. Känner du till ett företag eller någon person som skulle vilja vara med och bidra med pengar hänvisa de hit.

Kampanjperioden pågår under hela december och fram till 6 januari 2020. Det betyder att du har möjlighet att göra flera små aktiviteter under drygt en månad!

Alla är välkomna att delta och engagera sig i Vit jul-kampanjen. UNF tycker att det viktigaste är att göra jullovsaktiviteter för unga och det kan alla som är medlemmar, föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörel­sen göra. 

Aktivitetsbidrag

Aktivitetsbidraget för 2019 är nu stängt. Men du kan fortfarande registrera aktiviteten.

Alla föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörelsen är välkomna att söka ekonomiskt bidrag till sin Vit jul-aktivitet.

Följande ska vara uppfyllt:

  • Aktiviteten genomförs mellan 21 december 2019 och 6 januari 2020
  • Majoriteten av aktivitetens deltagare ska vara barn och/eller unga
  • Den är öppen för personer utanför IOGT-NTO-rörelsen
  • Den marknadsförs externt, gärna genom skola eller sociala medier (typ facebook-event, instagram osv)
  • Aktiviteten är kostnadsfri för deltagarna.
  • Aktiviteten ska vara registrerad så att den syns på vitjul.se.

Aktivitetsbidraget kan sökas mellan 2 oktober – 24 november.

Handläggning av bidragsansökningar tar ca 2 veckor och besked lämnas löpande efter 4 november. Har du ansökt innan dess får du besked i början av vecka 45.

Var noga när ni fyller i formuläret och skicka in ansökan i god tid.

Redovisning av hur aktivitetsbidraget använts ska göras senast den 15 januari 2020.

Registrera aktiviteten här

Har du frågor om aktivitetsbidraget? Mejla info@vitjul.se eller ring 08-672 60 70.

Aktivitets-kit och marknadsföring

Ett bra sätt att sprida din Vit Jul-aktivitet är att affischera och sprida den på sociala medier. Vi har gjort några mallar att använda både till affischer och sociala medier. De finns tillgängliga antingen som de är, eller ihopsatt till ett kit med affischer, flyers, girlanger etc. Vill du bara ha mallarna för sociala medier maila Sofia.

Aktivitets-kit:
Kittet innehåller material som underlättar när man ordnar en aktivitet: 2 st affischer 50×70 cm, 8 st A3-affischer 2 olika sorter, 5 st A4-affischer, 10 st flyers, 1 st skylt, 5 st peppis-girlanger och ett följebrev. För att beställa detta paket ska aktiviteten vara registrerad. Mejla info@vitjul.se för att beställa. Sista dag att beställa är 13 december för leverans innan jul.