Digitala träffar
Digitala träffar
Nyheter

Digitala träffar

Publicerat 17 november 2020

Relaterade artiklar

Hela 2020 har vi brottats med digitala träffar och frågat oss – hur gör vi dem egentligen roliga? Vi har gjort en guide till dig som vill levla upp dina digitala träffar och ge dig lite tips på hur du kan ha ett digitalt möte utan att det känns som att ni fortfarande är kvar i skolan.

Digital föreningsverksamhet och roliga möten

UNF-lokalen har stängt och ni måste hålla avstånd. Hur har vi föreningsverksamhet då? Här är några ideer som kan hjälpa er att planera:

  • Opinionsbildning – Skapa opinion och sprid era åsikter! Nu är det ett perfekt tillfälle att skriva brev till politiker i er kommun eller skriva motioner. Vad är mindre bra i er kommun? Hur skulle det kunna förbättras? Detta är något som politikerna oftast gärna uppskattar att få höra, speciellt från ungdomar. Det är deras uppdrag att se till att er kommun är så bra som den kan bli! Om ni känner er lite mer aktivistiska kan ni ringa ett gruppsamtal eller ha en gruppchatt samtidigt som ni pryder er del av staden med schyssta UNF-klibbor eller affischer. Material att beställa hem finns i UNF-shoppen.
  • Kamratstöd – Gör er digitala träff till en kamratstödsträff! Det kan vara nästan vilken sorts verksamhet som helst, bara att ni har ett inkluderande kamratstödstänk på det. Träffen ska också finnas till för personer som inte vanligtvis kommer till eran verksamhet. För en kamratstödsaktivitet kan ni dessutom få upp till 5000 kr i bidrag! – Massor av pengar om ni till exempel vill köpa in ett spel till alla deltagare eller om ni vill se till att alla har goda snacks till när ni kollar på Så mycket bättre tillsammans. Läs mer om Kamratstöd här.
  • Skapa drogpilotiska affischer – Behåll kreativiteten! Gör drogpolitiska affischer som ni kan sätta upp ute på stan senare i höst. Gör det till en föreningsaktivitet och samarbeta med varandra vad som ska stå på affischen eller feedbacka varandra.Vill ni göra grafiska affischer så kan kommunikatör Lowe hjälpa er med det. Har ni erfarenhet av grafisk kommunikation eller programmen som Photoshop eller Illustrator så kan ni hitta UNF:s färger, typsnitt, loggor och grafiska element på Kommunikationshjälpen.
  • Studiecirkel – Vi vet att ni älskar folkbildning, det gör vi med! Håll en digital studiecirkel via vårt studieförbund, NBV. En studiecirkel kan handla om nästan vad som helst. Det är väldigt enkelt att starta en digital studiecirkel, men det finns några grundläggande riktlinjer för en studiecirkel som gäller även för en distanscirkel. En studiecirkel består av minst tre personer som under minst tre sammankomster och minst nio studietimmar gemensamt söker kunskap. Med en studiecirkel kan ni lära er om något roligt och intressant av varandra. NBV har även studiematerial färdigt för ett gäng studiecirklar så då är det bara att följa materialet. Läs mer på NBVs hemsida. 
  • Läxhjälp – Nu när många gymnasium eller fritidsgårdar stängt ner kan möjligheten till läxhjälp ha minskat. Vi i UNF är en stor organisation med medlemmar från 13-25 år, vi kan alltid hjälpa varandra! Det finns alltid någon som sitter på den kunskapen du söker och du sitter på den kunskapen någon annan söker. Vi hjälper varandra helt enkelt. I facebookgruppen UNF-Lokalen är det enkelt att skriva ett inlägg och fråga efter hjälp eller tips. Eller via vår Discord-kanal kan man snacka med varandra och skapa en kanal endast för läxhjälp.
  • Distanstävlingar – Tävla mot varandra, fast var och en hemma hos sig! Beställ hem så att alla har samma material och gör en tävling. Kanske ska ni bygga det snyggaste pepparkakshuset eller rita den bästa porträttet av de andra?
  • Skattjakt – Burträskbingo med hushållssaker! En förbereder en lista med saker som finns i de flesta hem (ex. gaffel, galge eller häftapparat) och sen har alla en viss tid på sig att hitta så många av sakerna som möjligt. Kanske finns det ett roligt pris till den som hittar mest grejer?
  • Digitalt filmparty eller seriebinge – En perfekt kvällsaktivitet! Det som behövs är en dator eller TV, tillgång till en streamingtjänst eller kanaler, någonstans att umgås på t.ex. Discord eller bara chatta via messenger. Och snacks såklart! Via Google Chrome kan man installera Netflix Party och i Netflix chatta med varandra samtidigt som man tittar. Läs mer om det här. 
    Om du startar en prenumeration på drakenfilm.se kan du välja att skänka din prenumerationspeng till några av IOGT-NTO-Rörelsens biografer. Du kan välja Park Bio på godtemplargården i Vara, Riobiografen i Ockelbo eller Odéon i Bengtsfors.
  • UNF:aren – UNF:aren är vår interna kurs som alla i UNF borde gå någon gång under sitt medlemskap. Det är där vi lär oss om historien om UNF, grunderna i föreningsdemokrati, hur vi är en riktigt bra vän och hur vi kan skapa fantastiska möjligheter för oss och andra i UNF. Håll utkik på vår instagram eller i facebookgruppen UNF-lokalen efter digitala UNF:aren. Har du erfarenhet av att arrangera en UNF:aren eller sitter i en distriktsstyrelse så har vi på förbundet tagit fram en guide. Hör av dig till kommunikatören Lowe för att få tillgång till guiden.
  • Spela – Att spela vid datorn behöver inte vara svårt och kräver inte alltid en snabb dator eller den nyaste telefonen. Det finns många spel att spela online som ni kan spela direkt i webbläsaren – vi har sammanställt en lista på nåhgra av dem i resurslistan nedan. Många föreningar spelar t.ex. brädspel tillsammans, det kan man göra online också. Det finns en hel del sidor som gör det möjlighet att spela brädspel online med dina vänner. På denna sida finns en hel del tips på sidor att använda (obs den är på engelska). På Board Game Arena kan man bara genom att skapa ett konto spela 100-tals brädspel online! Sidan kan även ställas in på svenska.
  • Vit Jul-planering – Vit Jul är en återkommande kampanj som alla i IOGT-NTO-Rörelsen engagerar sig i under december och en bit in på januari. Den handlar om att uppmärksamma att för många barn och unga är julen en hemsk högtid då det innebär att vuxna runtomkring dricker mer än vanligt. Vi uppmanar alla vuxna under denna period att ta en Vit Jul, alltså att vara helt nykter under 3 dagar i december. Till detta arrangerar vi även en hel del julaktiviteter som är helt nyktra och gratis för alla att delta i. Så även om vi inte lyckas övertala alla vuxna att hålla sig nyktra under julen finns det iallafall en plats för barn och unga att vara på där det inte förekommer. Du och din förening kan också arrangera en Vit Jul aktivitet! Tänk på att den ska vara gratis och öppen för alla. Det går att söka bidrag för er aktivitet så ni kan säkerställa att den blir gratis för deltagarna. Mer om det bidragit kommer i höst.

Alla ska känna sig delaktiga

Det kan vara jobbigt att prata inför många och att komma till tals under en större digitalt träff. För att alla ska känna sig inkluderade och en del av diskussionen kommer här lite tips på hur ni får med alla i mötet.

Dela in i er i smågrupper
Ta pauser i diskussionen, dela upp er i mindre grupper/chattrum och ge deltagarna några minuter att prata själva innan de kommer tillbaka till själva mötet.

Gör rundor
Gå en runda där alla får säga något om det ni pratar om – på så vis får alla en chans att bli lyssnade på.

Infiltrera mötet
Ett trick för att få alla att delta och vara engagerade i diskussionen är att ge alla ett hemligt uppdrag att infiltrera mötet. Till exempel kan det vara att försöka citera en låttext eller en del av medlemslöftet under mötet utan att de andra deltagarna märker det. Kanske kan du använda en rad av låttexten i ditt anförande? Se till att det finns en poängställning eller eller roligt pris för den som lyckats bäst.

Under Kongressen 2015 lyckades Uppsalaföreningen Sjumilakliv (med hjälp av några allierade) få in hela låttexten till Martin Stenmarks Sjumilakliv i kongressprotokollet. Kan du hitta alla delar? Läs kongressprotokollet här.

Resurser

Vi vet hur svårt det är att komma på vad ni ska göra på er onlineträff, därför har vi sammanstället en lista på resurser ni kan använda er av för att göra det så roligt som böjligt. Här kommer en lista på program, spel och sidor som ni kan använda:

Chatta, snacka och ha videomöten

  • LifeSize – Videokonferenssystem som finns UNF använder. Finns anläggningar med skärmar och kamera i många NBV-lokaler runt om i landet.
  • Zoom – Videokonferens, kanske den ni använder i plugget?
  • Discord – Text och röstchatt. Du vet väl att UNF har sin egen kanal? Den når du här.
  • Messenger – Text, röst och videochatt. Ni kan titta på filmer, musikvideor och tv-serier tillsammans i deras videochatt.
  • Microsoft Teams – Microsofts plattform för chatt, video och samlade dokument.

Spel

  • Among Us – En maffialiknande spel i rymdmiljö. Någon i erat gäng är infiltrerad och försöker sabotera – men vem? Finns för PC, Android och IOS
  • Board Game Arena Här kan ni spela 100-tals brädspel online! Sidan kan även ställas in på svenska.
  • Catan Universe – Det klassiska brädspelet Catan, fast online!
  • Curve Fever Pro – Har likheter med klassiska Snake, Skapa längst linje med din raket och skjut på motståndarna!
  • Gartic – Typ som Pictionary (Rita och gissa) online! 1-10 deltagare.
  • Geoguessr – Vart har ni hamnat? Klicka er fram i Google Maps och försök peka på en karta vart ni är.
  • Jackbox Party Pack – Partyspel deignade för större grupper. (Passar 1-100 spelare!)
  • Keep Talking and Nobody Explodes – Du är ensam i ett rum med en bomb, och dina vänner måste hjälpa dig avaktivera den – FORT!
  • Maffia – En klassiskt lägerlek som funkar lika bra online som på UNF-lokalen.
  • Pandemic – Samarbeta för att stoppa de spridande pandemierna över jorden. Brädspel som nu finns i onlineversion.
  • Robolox – En plattform där ni kan socialisera, spela spel, och dessutom skapa era egna spel!
  • Tabletop Simulator – Spela brädspel online via Steam! Kostar ca 200 kr.
  • Talisman: Digital Edition – Flerspelarversionen av det klassiska fantasybrädspelet Talisman. Det gäller att ta sig till spelplanens mitt och förinta motståndarna
  • The Wiki Game – Vem är bäst på att hitta kopplingen mellan två artiklar på Wikipedia på minst antal klick?
  • Typing Test – Tävla i vem som skriver snabbast! (Engelska)
  • Skribblio – Rita och lek, typ som en snällare version av hänga gubbe.
  • Slitherio – Likt Snake, fast ni spelar mot varandra.
  • War of the Wizards – 90 minuters onlinespel med spelledare över videokonferens. Under spelet får ni berätta historier, lösa problem och samarbeta. (Kostar ca 4000kr. Behöver föreningen pengar så kan ni exemelvis söka pengar för Kamratstödsverksamhet)

Samarbetsplattformar

  • Kahoot – Skapa och spela quiz tillsammans i realtid
  • Draw chat – En digital whiteboard ni kan samarbeta på
  • Menti – Skapa quiz, tankekartor frågeställningar och omröstningar online.
  • Canva – Skapa designer, eventbroschyrer, sociala medie-inlägg eller varför inte en musikvideo

Relaterade artiklar