Kommunrankningen 2020
Drogpolitik Nyheter

Kommunrankningen 2020

Publicerat 2 november 2020

S S edan 2012 har Ungdomens Nykterhetsförbund rankat Sveriges kommuner utifrån hur tillgången till en bra fritid för ungdomar ser ut.

Rapporten

Ett resultat är tydligt från kommunrankningen i år, det förebyggande arbetet försämras i kommunerna. Helgöppettider på kommunerna försämras, färre kommuner har med det förebyggande arbetet i det övergripande politiska programmet, färre kommuner inkluderar gymnasiet i det förebyggande arbetet, kommunerna har dragit ner på sina samarbeten, mindre tid läggs på ANDT samordning och färre kommuner har kampanjer för att minska langning.

Läs hela rapporten i sin helhet här, årets rapport skiljer sig från tidigare år. I år är fokuset på fyra teman: Mötesplatser, Aktiviteter för unga, Inflytande i kommunen, och Alkohol- och drogprevention.

Rapporten i sin helhet

-Varje barn ska få kunna gå till en fotbollsträning eller till en fritidsgård. Men vad händer när kommunen hellre vill bygga hus på den lokala fotbollsplanen eller när fritidsgården behöver stänga igen för att pengarna inte räcker till? Det är inte mitt jobb att svara på den frågan åt er. UNF vill inte ge någon kommun tummen upp i år för att jag vet att ni alla kan göra bättre – Filip Nyman, Förbundsordförande UNF

234 av Sveriges 290 kommuner har deltagit i undersökningen vilket ger en svarsfrekvens på 81%, en stor ökning från förra året! Ju fler kommuner som deltar i undersökningen ju bättre kan rapporten bli. Djupdyk i statistiken här nedan i bilaga 1 (hänvisat i rapporten). I flikarna kan du se hur respektive kommun rankas i de olika teman samt hur vi räknat poängen.

Djupdyk i statistiken

Nivån på arbetet kring mötesplatser, fritidsaktiviteter, ungas inflytande och alkohol- och narkotikaprevention skiljer sig kraftigt i landet. Så ska det inte vara. Alla barn och unga har lika rätt till bra öppettider, många fritidsverksamheter, inflytande i samhället och till ett tryggt alkohol- och narkotikapreventivt arbete. Därför måste nivån på arbetet lyftas i stora delar av landet.

I bilaga 2 (hänvisat i rapporten) kan ni läsa frågorna vi ställt till kommunerna.

Bilaga 2

För mer information om undersökningen kontakta:

Simon Schönbeck, simon.sch98@gmail.com

Lowe Elfström, lowe.Elfstrom@gmail.com

För uttalanden om resultaten kontakta:

Förbundsordförande Filip Nyman 070 546 32 40, filip.nyman@unf.se

Förbundsordförande Jane Segerblom 076 836 05 85, jane.segerblom@unf.se

För pressbilder på Filip och Jane besök unf.se/press

Vad kan vi göra?

Årets rapport är mer användbar än vad tidigare års rapporter, i alla fall när det kommer till aktivism och påverkansarbete. Det är enklare att fokusera på ett av de 4 tema och antingen hylla just er kommun för det bra arbete de gör, eller kritisera för det arbete de inte gör och vara med och påverka för förändring.

I rapporten finns en rubrik som heter Vad du kan göra. Där hittar du bra tips och saker att tänka på.

Annars kan du ta väldigt mycket inspiration från UNFs kampanj Stör Din Kommun, där går det även att beställa klistermärken och affischer genom kommunikatör Sofia

Läs gärna guiden som Simon Schönbeck tagit fram, den kan vara mycket behjälplig!

Läs guiden här!