Valkampanjen 2022
Nyheter

Valkampanjen 2022

Barnkonventionen är lag – Inte en önskelista! 

Kampanjen Barnkonventionen är lag – Inte en önskelista genomfördes i anslutning till valet 2022

Situationen för unga är långt ifrån bra, och politikerna tar inte oss på allvar. Trots att Barnkonventionen blev lag 2020 är det få kommuner som uppnår kraven den nya lagen ställer. Det vill vi ändra på, barnkonventionen är lag – Inte en önskelista! Genom påverksansarbete kan vi uppnå en attitydförändring hos våra politiker. Var med oss i kampen för ett bättre samhälle för unga.

Nu kör vi för fullt med vykortsbombning, nattaffischering och valstugesamtal  för att uppmärksamma dessa viktiga frågor! 

Du kan beställa klistermärken, affischer, vykort och valfoldrar! Klicka på knappen nedan för att komma till beställningsformuläret

Beställ material

Vill du ha fler sorters affischer så går det att ladda ner klistermärkena och skriva ut själv, eller fråga NBV om de kan hjälpa till. Du kan även kontakta vår kommunikatör Lowe Elfström på lowe.elfstrom@unf.se om du vill ha hjälp att skapa eget material.

Vill du ha mer inspiration eller veta vad andra tycker så finns alla kampanjens debattartiklar och insändare listade här nedan! 

Alkoholindistrin Pinkwashar

Du kan också skriva en egen debattartikel, vi kan hjälpa dig att få den publicerad, och publicera den på vår hemsida. Vill du ha hjälp att skriva kan du kontakta Ellen Hjort (ellen.hjort@unf.se eller 070-353 33 01) eller Simon Schönbeck (simon.schonbeck@unf.se eller 076-055 05 96) så hjälper vi dig.

Vill du vara med? 

Det finns olika sätt att delta på i kampanjen, och alla är lika viktiga för att vi ska nå ut med våra frågor till de politiska partierna.

Valstugesamtal

Nu när valet närmar sig har de politiska partierna ställt upp valstugor runt om i hela landet där lokala politiker och medlemmar i partierna står och pratar om sitt partis frågor. Det är ett bra tillfälle att diskutera drogpolitik, ungas fritid och demokrati med riktiga personer och samtidigt visa att unga bryr sig om politik och om våra frågor.

Vill du ha hjälp med valstugesamtal finns det en samtalsguide som du kan utgå från. Klicka på länken nedan för att komma till den!

Samtalsstöd

Vi har tagit fram en folder som du kan dels läsa för att själv få koll på dessa frågor, men det går även att ge till de i valstugorna för att de ska kunna få bättre koll på barnkonventionen. Klicka på knappen nedan för att beställa hem foldern och annat material från kampanjen.

Beställ material

Brevkampanj

Brevkampanjen går ut på att vi skickar massor av brev till alla socialnämnder i alla kommuner i hela Sverige. Socialnämnden är de som ansvarar för sociala frågor, däribland många av de frågor som rör unga och deras fritid. I vissa kommuner heter inte nämnden just Socialnämnd, utan kan heta andra saker. Då kan du kolla på kommunens hemsida vilken nämnd du ska posta den till för att hitta rätt. Om du inte hittar det kan vi hjälpa dig.

Vi har tagit fram brev som du kan skicka, antingen färdigskrivna eller som du själv får skriva ett meddelande till politikerna på. Dessa kan du beställa genom knappen nedan!

Beställ material

Kampanjledare

Vem som helst kan vara kampanjledare! Det enda som krävs är att du vill påverka politiken. Kampanjledare arbetar lokalt med frågan om att Barnkonventionen är lag – inte en önskelista. Du får ansvar för att driva kampanjen i din förening eller distrikt, och vi hjälper dig att lyckas.  Tycker du det här verkar kul och vill vara kampanjledare i ditt distrikt? Kontakta Ellen Hjort (ellen.hjort@unf.se eller 070-353 33 01) eller Simon Schönbeck för mer information (simon.schonbeck@unf.se eller 076-055 05 96)